Отидете към основна версия

4 641 2

Милото: Предложих на Попандов в пъти по-голям хонорар, отколкото на Мутафова и Лолова

  • калин сърменов-
  • павел попандов-
  • сатиричния театър
Калин сърменов и заместникът му Васил Банов. Снимка: БГНЕС

„Предложих на Павел Попандов в пъти по-голям хонорар, отколкото получават Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, за да продължи да играе в спектакъла „Детектор на лъжата“. Бях съгласен да приема всичките му условия“, заяви за Факти.бг директорът на Сатирата Калин Сърменов и изрази надежда, че между него и известния комик все пак ще бъде постигнато съгласие, за да се закрепи животът на постановката.

Макар всяко нейно представяне да носи около 3300 лв. приход, а не 10 000, както твърди Попандов, оставането й в афиша ще е за доброто на театъра, коментира Сърменов. С другата звезда от „Детектор“-а – Филип Трифонов, който напусна трупата на сатириците и от 15 януари е в щата на Народния театър „Иван Вазов“, вече е подписан договор за солиден хонорар.

Заплатата на Павел Попандов не е била намалявана, той имаше единствения безсрочен и непоклатим договор в театъра. Освен това актьорът не е изгонен, а ще се пенсионира по собствено желание от 1 март, обясни новото ръководство на Сатиричния театър, отчитайки се на специална пресконференция за първите 6 месеца от своето управление.

На нея присъстваше и самият засегнат актьор, който репликираше от последния ред в зала „Методи Андонов“ изказванията на шефа Сърменов и заместника му Васил Банов: „Защо аз, глупакът, пожелах да се пенсионирам с 250 лева пенсия?! Защото усещам, че тук не съм желан!“, емоционално обяви Попандов.

Според началниците му всички актьори на пенсионна възраст в театъра били на хонорар – това не означавало, че няма да играят. Попандов обаче поискал след пенсионирането му представлението „Детектор на лъжата“ да не се слага в репертоара.

„По реакциите на зрителите съдя, че никой не може да ми открадне биографията и гражданската позиция. Аз се сбогувах достойно с публиката“, каза известният актьор, визирайки прощалното си обръщение към нея след последното си излизане на сцената на „Алеко Константинов“.

Но точно заради това той ще получи символично административно наказание „забележка“, поясни Милото, защото нямало как всеки да си говори от сцената каквото си иска. Под напора на емоциите това можело да бъде опасно, някой примерно да отправи антисемитски изказвания и т.н., предупреди той.

„Павка, ти си знаков киноартист, но от 2006 г. имаш само 4 роли в тоя театър“, наля масло в огъня и Васил Банов. „А защо са толкова малко?! Отказвал съм роли, не играя на всяка цена!“, контрира Попандов, на което Сърменов отговори, че щом е на заплата, отказ не може да съществува – просто „няма такъв филм“, и даде пример с лекарите, които нямат право да отказват помощ на пациенти, които не са им симпатични.

Ръководството уточни още, че Мария Статулова е подала молба за напускане, което формално ще се осъществи на 1 март. Другият отпаднал от актьорския състав – Стефан Денолюбов, е имал договор до изтичане на ангажиментите му в репертоара, подписан още при предишния и.д. директор Иван Попйорданов. Денолюбов обаче на практика не бил излизал на сцената от 8 март миналата година.

Иначе за този януари новият мениджмънт е довел 8000 посетители в театъра спрямо 4000 за същия месец миналата година, което е огромен ръст. В Сатирата предстои да поставят Красимир Ранков, Теди Москов, а след това и Бина Харалампиева, която ще зарадва ценителите със своя версия на „Швейк“ по Хашек.

Студентите на проф. Пламен Марков пък на 31 март ще покажат премиерно „Шпионажът през каменната ера“ на Александър Володин – спектакъл с участието и на голямата Татяна Лолова.

В заключение: Преди време в интервю Калин Сърменов заяви, че неговата тв известност превръща името му в марка, която работи за авторитета на Сатиричния театър, на който в момента е директор. Не може да не добавим, че такава марка е и името на актьора Павел Попандов. Чудесно би било, ако всеки извърви половината път до другия в името на публиката.   

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини