Отидете към основна версия

2 891 69

Тъмнокожата Клеопатра на Netflix възмути Египет

  • клеопатра-
  • тъмнокожа-
  • netflix-
  • египет-
  • критики-
  • възмущение-
  • история

Адвокат поиска блокиране на достъпа до стрийминг платформата в страната

Документална драма на Netflix, която изобразява кралица Клеопатра VII като чернокожа, предизвика бурна полемика в Египет, съобщава Би Би Си. Стигна се до там, че адвокат е подал жалба, в която обвинява продукцията African Queens: Queen Cleopatra в нарушаване на медийните закони и че цели да "изтрие египетската идентичност". Махмуд ал-Семари подаде жалба, в която изисква прокуратурата да вземе "необходимите законови мерки" за спиране на достъпа до услугите на Netflix в Египет, информира в. "Сега".

Хавас допълва, че единствените владетели на Египет, за които е известно, че са били чернокожи, са кушитските царе от 25-та династия (747-656 г. пр. н. е.). "Netflix се опитва да провокира объркване, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е черен", добави той и призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта.

Преди три години духовете разбуни и проект за филм за Клеопатра на големия екран, в който ролята на кралицата трябваше да изпълни израелската актриса Гал Гадот ("Жената чудо"). Имаше ожесточен дебат в социалните медии, като някои настояваха, че ролята трябва да бъде дадена на арабска или африканска актриса. Филмът с нейно участие и режисьор Кари Скогланд още не е заснет. Междувременно с проект "Клеопатра" се захвана и Дени Вилньов, режисьорът на "Дюн" и "Блейд Рънър 2049", заедно с триото известни сценаристи Брайън Хелгеланд, Дейвид Скарпа и Стейси Шиф. Той все още не е обявил коя актриса ще избере.

Най-прочутата изпълнителка на ролята в киното досега е английската актриса с теменужени очи Елизабет Тейлър, която със сигурност няма нито египетски, нито гръцки черти.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.

Свързани новини