Отидете към основна версия

2 233 0

Композиторът Артур Надосян пред ФАКТИ: Армения е неразделна част от моето творчество, тя е крилете на моята Муза

  • „златният глас на армения“-
  • артур надосян-
  • певец-
  • композитор-
  • продуцент-
  • студио-
  • лили иванова-
  • йорданка христова-
  • орлин горанов-
  • сандра александрова-
  • кристина димитрова-
  • нели рангелова-
  • ивайло гюров-
  • стефан димитров-
  • богдана карадочева-
  • васил найденов-
  • братя аргирови-
  • пловдив

По покана на големия Стефан Димитров, Артур аранжира нови музикални изненади, които бяха представени на 07.08. 2023 на грандиозен концерт в Античен Театър - Пловдив. Заедно на една сцена с Богдана Карадочева, Васил Найденов, Сандра Александрова, братя Аргирови и др. прозвучаха уникалните български шлагери аранжирани с нов привкус които вдигнаха препълнения Античен театър в Пловдив на крака!

Снимка: Артур Надосян / личен архив

Кой е Артур Надосян?

Артур Надосян е роден на 07.08.1978 г. в Армения, където завършва музикалното си образование. Той е композитор, пианист и певец. На четири годишна възраст вече е на сцената. По-късно идва да живее в България. Има успешно сътрудничество с голяма част от известните български изпълнители от всички жанрове. През 2004 г. получава българско гражданство за особени заслуги към българската култура като млад талант - композитор.
С лекота изпълнява арменски и руски произведения, градски песни, старинни руски и цигански романси, поп и народна музика, пък дори и ориенталски хитове. Участвал е в редица фестивали и музикални събития в страната и в чужбина: САЩ, Русия, Австрия, Франция, Германия, Холандия, Кипър, Сирия и Ливан. Надосян е член на "Mузикаутор", където е регистрирано творчество му.

С какво се занимава „Златният глас на Армения“ у нас?

Артур Надосян е един от най-популярните музикални продуценти у нас. Освен това той е и изпълнител, музикант, композитор и аранжор. Притежава едно от най-големите и популярни музикални студия в България, в което са записвали както редица от родните популярни имена на музикалната сцена, така и много чуждестранни изпълнители. Артур пише музика за изпълнители като Лили Иванова, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Сандра Александрова, Кристина Димитрова, Нели Рангелова, Ивайло Гюров и др. от Българската естрада.


- Като дете палав ли бяхте? Коя е най-голямата беля, за която са ви наказвали?
- Белите ми бяха наистина без чет. Най- голямото наказание обаче за мен беше да ми забранят достъпа до пианото. В момента, в който запеех - наказанието автоматично отпадаше. Това ми беше силния коз, с който държах в ръцете си родата.


- Къде е най-добрата публика?
- Няма лоша публика, ако успееш да я грабнеш.


- Какво композирате в момента?

– Аз пиша непрекъснато и то много различна музика, но най-любими са ми баладите. Важното е в мелодията да влееш душата си, което ние, арменците, умеем. Когато един композитор може да покаже повече музика и душа, тогава произведението е завършено.


- Освен на голямата сцена и изискани партита, пеете и свирите и в пиано барове. Това притеснява ли ви?


- Нищо не ме притеснява, когато пея за публиката си, независимо къде сме. А в пиано-баровете пеят и най-големите имена като Лили Иванова, Васил Найденов, Васил Петров и много други... Важно е да докоснеш сърцата на хората без значение от мястото.

Когато ни се пее, нищо не е в състояние да ни спре!


- Притежавате супер модерно запис-студио. Как така решихте да се заемете и с тази дейност?


- Аз много години пиша музика, дори през 2004 г. Получих българско гражданство за особени заслуги като млад талант и композитор, а студиото е нормално продължение на това което правя от години, а и освен моите проекти, имам възможността и удоволствието да работя с много различни български колеги и изпълнители.


- Кой от бг звездите вече записаха при вас?


- Работя с повечето имена в българската музика, от различни жанрове. Певицата Анелия записа новия си хит при нас. Да види студиото дойде и Устата. Софи Маринова и Гринго записаха "Парола: Любов". Известни цигулари от Лондон предпочетоха моето студио. С мароканската звезда Никол Ал-Коисми правим съвместен албум - уникален микс от арменски и арабски балади. С Георги Величков записахме доста нови песни. Изпяхме заедно дует с уникалната звезда от далечна Куба Ире Васкес с която ще запишем любимо за всички латино.

Пиша музика за изпълнители като Лили Иванова, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Сандра Александрова, Кристина Димитрова, Нели Рангелова, Ивайло Гюров и др. от българската естрада. Нямам ограничение в музикалните стилове и жанрове, авторските ми песни изпълняват и много имена от българският фолклор и поп-фолк жанр. Работя със Софи Маринова, Анелия, Диона, Иво Димчев, Илиян, Милко Калайджиев, Николай Славеев, Поли Паскова, сръбските звезди - Иван Куртич, Драган Коич - КЕБА, арменската мега - звезда, Лилит Хованисян, Ави Бенеди. През 2020г. бе първата ми съвместна изява със световно известните GIPSY KINGS във Франция.


- Преди години работихте с мароканската звезда Никол и с невероятната Ире Васкес от Куба. Сега с кои звезди от чужбина планирате съвместни проекти?

– След като имахме удоволствието да се запознаем във Франция и да бъдем заедно на една сцена със световноизвестните и любими GIPSY KINGS FAMILY, по наша арменска покана в София имахме отново удоволствието да пеем заедно. Получихме предложение и предстои да направим общ музикален проект, който да заснемем тук в България.

- Какво пожелавате на читателите на ФАКТИ?
- Пожелавам да са много здрави, усмихнати, заредени с положителни емоции. И помнете, независимо къде сте във времето и пространството - пейте! "Който пее, зло не мисли" е стара поговорка, която винаги припомням.

Ние, арменците, в обръщение към близките добавяме думичката "джан", което означава "душа". Така наблягаме на важността на душевността, на душата. Обичайте душата си и тази на ближния, винаги дарявайте красота и ведрост. Това ще допринесе за привлекателното ви излъчване и лятно настроение. Бъдете здрави!

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини