Отидете към основна версия

1 741 2

Посолството на Казахстан със специална инициатива

  • казахстан

В София се проведе кръгла маса по случай 800-годишнината на Султан Байбарс

По инициатива на посолството на Казахстан в България, в Научно-образователния и културен център «Ал-Фараби» при Софийския университет «Св. Климент Охридски» се проведе кръгла маса на тема «800-годишнината на великия пълководец и владетел Султан Байбарс».

Посланикът на Казахстан Виктор Темирбаев посвети речта си пред преподавателския състав на Университета, както и експертите в областта на тюркологията и арабистиката, на биографията на султан Байбарс и неговите постижения като изключителен пълководец и мъдър владетел, оставил незаличима следа в световната история.

Присъстващите изразиха мнение, че пълководецът има неразривна връзка с казахските степи. В края на срещата бе потвърдена общата готовност за продължаване на практиката за провеждане на съвместни събития по исторически, културни и хуманитарни теми.

Научно-образователният и културен център «Ал-Фараби» е създаден въз основа на подписаното на 4 октомври 2018 г. споразумение между Казахския национален университет «Ал-Фараби» и Софийския университет «Св. Климент Охридски». Мисията на Центъра е популяризиране на казахската култура, насърчаване на изучаването на казахски език и сътрудничество между образователните институции на Казахстан и България.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини