Отидете към основна версия

366 1

Какви са акцентите и къде са "читателските гнезда" в Европейската нощ на литературата

  • европейска нощ на литературата-
  • читателски гнезда-
  • акценти

Инициативата за Европейската нощ на литературата е на чешките културни институти в целия свят

Снимка: Нощ на литературата

На 25 септември ще се състои поредното издание на Европейската нощ на литературата. За читателските гнезда в столицата и акцентите в програмата в "Нашият ден" на БНР разказа Тодора Радева, директор на фондация "Прочети София", тазгодишния организатор на Европейската Нощ на литературата.

Инициативата за Европейската нощ на литературата е на чешките културни институти в целия свят, като събитието се провежда всяка година едновременно в различни градове из Европа.

Така наречените "читателски гнезда" традиционно представляват нестандартни локации, в които известни личности – автори, преводачи, актьори или журналисти – четат откъси от съвременни европейски произведения. Посолствата на съответните страни решават коя книга представя днешната им национална литература, уточнява Радева.

Нощ на литературата ще се проведе в почти всички големи областни градове из страната, както и в село Чавдар, известно със своя активен културен живот. Локациите в София ще бъдат 19 на брой, разположени между Националната библиотека и Столичната библиотека. Сред читателските гнезда са Софийския университет, Студентския дом, сградата на БАН, Природонаучният музей, бар "Петък", One Gallery и т.н.

На сайта "Нощ на литературата" програмата за цялата страна е систематизирана и всеки може да изготви свой собствен маршрут, заявява Радева.

Организаторът акцентира върху читателското гнездо, насочено към тийнейджърска аудитория. По думите на Радева всяка година в събитието се включват млади хора, което означава, че подходящите формати могат да привличат този тип читатели.

Радева изброява някои от имената, които ще се включат в ролята на четци – Мария Силвестър, Александър Митрев, както и тримата писатели, Божидар Манов, немската авторка Дагмар Лойполд и македонският автор Троян Петровски.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини