Отидете към основна версия

952 9

Рядък портрет на Сталин, рисуван от Владимир Димитров-Майстора, се продава на търг (СНИМКИ)

  • майстора-
  • владимир димитров-
  • картина-
  • портрет-
  • сталин-
  • ленин-
  • комунизъм

Картината на Майстора е ценна историческа находка, а не само рядко срещано произведение на изкуството

Снимки: Artmark

Едно от най-ценните, рядко срещани на арт-пазара произведения на Владимир Димитров-Майстора, е част от най-важната изложба за сезона, предшестваща Есенния търг, който ще се проведе на 15 октомври от 19:00 ч. в Hyatt Regency Sofia.

Наречен „Почит към комунистическата партия”, проектът за плакат на Владимир Димитров-Майстора, е една изключително ценна, маслена творба върху картон, която изобразява вождовете на комунистическия режим Сталин, Ленин и Георги Димитров. Тя датира от края на 40-те или началото на 50-те години на миналия век - период, през който Майстора често е проектирал плакати и постери на политически водачи и партизани. Знае се, че подобни негови портрети на политически лица са били изключително разпространени около неговия роден кюстендилски край.

Поради крехката материя на плакатите, много малко подобни творби са останали толкова запазени до ден днешен с така изразен колорит, което прави тази творба изключително ценна, не само със своята художествена стойност, но и със своето изключително състояние, чието цветове са запазили своята оригинална яркост и жизненост, превръщайки я в истинско бижу за колекционерите.

Представяйки на преден план образа на диктатора Сталин, творбата е и важен исторически документ, който свидетелства за времето, в което е създаден и за разбирането на социалната и политическата обстановка в България в този период. Колекционерите и историците виждат в този проект уникален пример за това как изкуството е било използвано за комуникация на идеологически послания, което му придава огромна стойност не само като изкуство, но и като исторически артефакт.

Малко са творбите от този тип, които са оцелели до наши дни с такава автентичност и изразителност като този проект представлява уникална част от наследството на Владимир Димитров-Майстора.

Произведението на Владимир Димитров-Майстора, едно от най-ярките имена в българската живопис, твори през първата половина на ХХ век, оставяйки следа в жанровете на портрета, пейзажа и битовата композиция. Неговите творби впечатляват с живите си цветове, идеализираните образи и силното символно въздействие. Майстора има значим принос и като военен художник, създавайки стотици скици на българските войници и техния живот в окопите, като е и първият официален български военен кореспондент.

Есенната селекция на Artmark включва 131 творби, важни картини на майстори на българското изкуство от академичната, модерната и следвоенната епоха и от утвърдените съвременни творци: Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Танев, Жорж Папазов, Николай Дюлгеров, но също така и от големите имена на българския постмодернизъм като Светлин Русев, Генко Генков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Казаков-Нерон и др.

Преди да бъдат предложени на търг, всички тези и още много други произведения са изложени в Галерия Artmark, намираща се на ул. „Кузман Шапкарев“ 1, в уникална сграда в сърцето на София, и могат да бъдат разгледани с безплатен вход до 14 октомври, от понеделник до петък между 10:00 и 20:00 ч., а в събота и неделя от 11:00 до 18:00 ч.

В Artmark, церемонията на всеки организиран аукцион е събитие с неограничен, свободен достъп, на което могат да присъстват всички желаещи. Любителите на изкуството, могат да наддават или директно по време на събитията с физическо присъствие или онлайн, в платформата на Artmark Live след регистрация.

С общи продажби от почти 300 000 евро и процент на присъдени лотове на търга от около 90%, предишният Летен аукцион на Artmark се нареди най-вероятно на първо място сред всички търгове за изкуство проведени до момента в България, както по отношение на важните творби предложени за продажба, така и по отношение на неочакваните добри резултати за шедьоврите на българските майстори.

За Artmark

С 16-годишна история като доминираща сила на румънския пазар на изкуството, Artmark стартира дейността си на българския пазар, като аукционна къща през декември 2023 г., предлагайки на колекционерите на изкуство селекция от произведения на изкуството, идващи от частни колекции и създадени от най-известните български художници от стари майстори до постмодерни и съвременни.

Трите търга, организирани до момента, Зимният, Пролетният и Летният търг, събраха продажби за близо 1 милион евро и почти 300 продадени произведения на изкуството, от класиците Ярослав Вешин и Иван Мърквичка до най-важните имена от първата половина на 20-ти век, като Владимир Димитров-Майстора, модернистите Давид Перец и Жорж Папазов, както и много обичаните съвременници Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон и много други.

Artmark е холандско-румънска марка, инициирана от колекционери на изкуството, с холандско и австрийско финансиране, която управлява няколко аукционни къщи за изящни изкуства, постоянни или временни изложбени павилиони за изкуство и компания за арт логистични услуги на Art Logistics в Букурещ, Клуж, Яш, Констанца, София и Загреб, с план за разширяване в бъдеще към балтийските страни и Гърция.

Прекрасната сграда, в която се намира Галерия Artmark България - домът на д-р Стефан Ватев, първият български професор по педиатрия, антрополог, събирач на фолклор, редовен член (академик) на БАН от 1898 г. е проектирана през 1914 от арх. Никола Лазаров – архитектът, преустроил дворците в София и Евксиноград, Централния военен клуб в София и много от най-красивите сгради в България.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини