Отидете към основна версия

979 1

ГЕРБ бламира Москов за надзора на НЗОК

  • петър москов-
  • герб-
  • бламира-
  • надзора-
  • нзок

Касата ще продължи да се състои от 9 души, вместо предлаганите от здравният министър 11

Снимка: БТА

Депутатите от ГЕРБ гласуваха срещу предложението на здравния министър Петър Москов да се увеличи присъствието на държавата в Надзорния съвет на НЗОК.

НЗОК ще продължи да се състои от девет души, вместо предлаганите от здравния министър Петър Москов единадесет. Искането беше една от промените в Закона за здравното осигурявана, внесени от Москов и подкрепени от правителството.

Москов и екипа му настояваха надзорът на НЗОК да се увеличи с двама души, които да бъдат представители на държавата.

"За" увеличаването с двама членове на държавата гласуваха Реформаторите и Патриотите. Сред гласувалите против бяха ГЕРБ, БСП и ДПС.

По този начин ГЕРБ бламира тази част от реформата на Москов. След това гласуване на практика се запазва сегашната структура на Надзорния съвет на НЗОК.

В пленарната зала здравният министър отново защити предложението си. "Държавата сте вие, това не е нещо имагинерно", каза той. Москов обясни и че ако те искат волята им да се чува в Касата, трябва да й осигурят възможността да защитава решенията им.

Според опозицията обаче увеличаването с още двама представители на държавата на надзора на НЗОК се нарича национализация, това е в ущърб на първоначалната идея на здравноосигурителния модел.

Тунчер Кърджалиев от ДПС нарече предложението на министъра "практическо одържавяване на Надзора".
"Увеличаването на Надзорния съвет с още двама члена представители на държавата се нарича приватизация", заяви той.

Москов пък попита дали депутатите знаят защо една операция в онкологията струва 1 200 лева. "Докато нямате отговор, не ми казвайте, че браните обществените пари", подчерта той.

Георги Търновалийски от БСП пък му отвърна, че хората, които той е утвърдил в Касата, трябва да му дадат отговор на този въпрос.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Здравната реформа започва

    След повече от 10 часа ожесточени дебати депутатите приеха спорната здравноосигурителна реформа. Парламентът одобри здравните грижи да се разделят ...
    16.06.2015
    1 516
    1