Last news in Fakti

16 Юни, 2015 13:38 977 1

ГЕРБ бламира Москов за надзора на НЗОК

  • петър москов-
  • герб-
  • бламира-
  • надзора-
  • нзок

Касата ще продължи да се състои от 9 души, вместо предлаганите от здравният министър 11

ГЕРБ бламира Москов за надзора на НЗОК - 1
Снимка: БТА

Депутатите от ГЕРБ гласуваха срещу предложението на здравния министър Петър Москов да се увеличи присъствието на държавата в Надзорния съвет на НЗОК.

НЗОК ще продължи да се състои от девет души, вместо предлаганите от здравния министър Петър Москов единадесет. Искането беше една от промените в Закона за здравното осигурявана, внесени от Москов и подкрепени от правителството.

Москов и екипа му настояваха надзорът на НЗОК да се увеличи с двама души, които да бъдат представители на държавата.

"За" увеличаването с двама членове на държавата гласуваха Реформаторите и Патриотите. Сред гласувалите против бяха ГЕРБ, БСП и ДПС.

По този начин ГЕРБ бламира тази част от реформата на Москов. След това гласуване на практика се запазва сегашната структура на Надзорния съвет на НЗОК.

В пленарната зала здравният министър отново защити предложението си. "Държавата сте вие, това не е нещо имагинерно", каза той. Москов обясни и че ако те искат волята им да се чува в Касата, трябва да й осигурят възможността да защитава решенията им.

Според опозицията обаче увеличаването с още двама представители на държавата на надзора на НЗОК се нарича национализация, това е в ущърб на първоначалната идея на здравноосигурителния модел.

Тунчер Кърджалиев от ДПС нарече предложението на министъра "практическо одържавяване на Надзора".
"Увеличаването на Надзорния съвет с още двама члена представители на държавата се нарича приватизация", заяви той.

Москов пък попита дали депутатите знаят защо една операция в онкологията струва 1 200 лева. "Докато нямате отговор, не ми казвайте, че браните обществените пари", подчерта той.

Георги Търновалийски от БСП пък му отвърна, че хората, които той е утвърдил в Касата, трябва да му дадат отговор на този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мона Пена

    0 0 Отговор
    Защо му отказахте на този честен човек, който мисли за нашето здраве? Ами има си две лица за назначаване. Сега трябва да им търси друга работа. Може би при актрисата на военния министър, дето му е шеф на кабинета, ако не се лъжа. Но за това малко се говори. По-важното е какво прави Станишев, Миков и пр. хора, от които вече нищо ние зависи. Този Пепи, както го нарича приятелчето му Радан, не се стърпя и уволни бившия си шеф, който каза, че е абсолютен некадърник като лекар и изрази надежда да не е такъв като политик.