Отидете към основна версия

12 643 0

Oтровни ли са наистина покълналите картофи

  • отровни-
  • картофи

Може би сте чували ужасни истории за хора, отровени от покълнали картофи, но има ли истина или това са само измислици? Ако се вгледате внимателно в един картоф, ще забележите, че той има малки петна. Това са възлите на стеблото, откъдето в нормални условия се пораждат новите листа и клони. Ако картофите бъдат изложени на светлина, това ще ускори процеса на покълване. Затова трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, за да увеличат своя „срок на годност“. Но светлина и топлината също водят до производството на соланин – химично вещество, което може да доведе до отравяне при хора, ако бъде прието в големи количества. Симптомите включват гадене, диария, повръщане, стомашни спазми, главоболие, световъртеж. Затова е препоръчително да не се ядат картофи, които имат зелен оттенък или такива, които вече са покълнали.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Ядем повече вносни картофи

    Реколтата от картофи тази година ще бъде по-слаба с 15-20% в сравнение с миналогодишната. Това каза пред "Стандарт" Венцислав Каймаканов, пр ...
    29.10.2016
    1 583
    1