Коледа е най-хубавото време в годината, а коледната трапеза едно от най-чаканите удоволствия. В различните страни обаче имат различни разбирания за празнична гощавка, някои от които може да звучат доста нетрадиционни за родния вкус. За това и ви предлагаме
За това и ви представяме 7 от най-нестандартните коледни ястия по света.
Пържен шаран
В Полша и някои други държави в Източна Европа коледната вечеря традиционно трябва да включва пържен шаран.
Страстите на Янсон.
В Швеция обичат морски дарове и коледната вечеря няма как да се мине без такива.
Това ястие представлява комбинация от картофи, лук, аншоа и цаца. С този микс се създава огретен, напомнящ ти на океана.
Путо бумбонг
Това е класически празничен десерт във Филипините. Той представлява направата на тесто от микс между лилави картофи и сладък ориз. След това комбинацията се вари в листа от бамбук. След като се свари, десертът се поръсва с настърган кокос и захар.
Осолена риба
В Бразилия е наистина много важно да имаш осолена риба за празниците. Толкова е важно, че дори се налага внос от Европа. Най-често тя се поднася с печени картофи, пипер и чесън.
Скариди
В Австралия на 25-ти декември е лято. За това и там по празниците предпочитат морски дарове. Скаридите са много често срещани на празничната трапеза.
Овча глава.
Норвежците са известни със своите тежки храни. По празниците те не правят изключение. В класическата рецепта, те сервират овча глава, гарнирана с колбаси, картофи и пюре. Главата първо се осолява и опушва, преди да се свари.
Традиционно тя се консумира с тежък алкохол. Това е храна за хора със здрави стомаси.
Холодец.
Руснаците са близки до нас като народ, но имат някои рецепти, които определено ни изглеждат странно. Такава например е холодец, което е традиционно ястие за Коледа.
Ястието се състои от свинско, говеждо или пилешко место. Месото е разположено в желеобразен бульон. Всяко семейство има свой вариант на рецептата. Вариантите включват различни видове меса и подправки.