Отидете към основна версия

3 575 3

Забравете захарта, време е за щипка сол в кафето

  • захар-
  • кафе-
  • сол-
  • горчиво-
  • подобрява вкуса

Ако не искаме да ни горчи, трябва да сменим подправката

Нищо не може да се сравни с чаша силно, черно кафе рано сутрин, което да ви изтръгне от хватката на съня и да ви помогне да се събудите.

Някои хора предпочитат да пият тази омайна, магическа напитка, без да добавят към нея каквито и да е „подобрители“. Но има и такива, които въпреки любовта си към кафето, не могат да свикнат със специфичния му горчив вкус и прибавят мляко или захар, или и двете.

Едно ново изследване обаче, твърди, че любителите на кафето трябва да го подправят не със захар, а със сол.

Изненада!

Според авторите на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“, солта в кафето ще помогне на хората, които не е привикнали към горчивия му вкус, да смекчат аромата му.

Звучи абсурдно, но зад това твърдение стоят солидни научи доказателства. Учените открили, че натриевите йони потискат горчивина и подобряват вкуса.

Друг научен факт, който се появява в подкрепа на това твърдение, е че натриевият хлорид не увеличава калоричността на кафето, за разлика от захарта, млякото и сметаната, които най-често се прибавят към него.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини