Нищо не може да се сравни с чаша силно, черно кафе рано сутрин, което да ви изтръгне от хватката на съня и да ви помогне да се събудите.
Някои хора предпочитат да пият тази омайна, магическа напитка, без да добавят към нея каквито и да е „подобрители“. Но има и такива, които въпреки любовта си към кафето, не могат да свикнат със специфичния му горчив вкус и прибавят мляко или захар, или и двете.
Едно ново изследване обаче, твърди, че любителите на кафето трябва да го подправят не със захар, а със сол.
Изненада!
Според авторите на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“, солта в кафето ще помогне на хората, които не е привикнали към горчивия му вкус, да смекчат аромата му.
Звучи абсурдно, но зад това твърдение стоят солидни научи доказателства. Учените открили, че натриевите йони потискат горчивина и подобряват вкуса.
Друг научен факт, който се появява в подкрепа на това твърдение, е че натриевият хлорид не увеличава калоричността на кафето, за разлика от захарта, млякото и сметаната, които най-често се прибавят към него.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 CL500
Надали някой иска да му смегчи аромата. Уж се говори за горчивината...
10:57 15.04.2017
2 Кака Гинка
23:24 15.04.2017
3 бай Спиро
15:56 16.04.2017