Last news in Fakti

15 Април, 2017 08:32 3 573 3

Забравете захарта, време е за щипка сол в кафето

  • захар-
  • кафе-
  • сол-
  • горчиво-
  • подобрява вкуса

Ако не искаме да ни горчи, трябва да сменим подправката

Забравете захарта, време е за щипка сол в кафето - 1

Нищо не може да се сравни с чаша силно, черно кафе рано сутрин, което да ви изтръгне от хватката на съня и да ви помогне да се събудите.

Някои хора предпочитат да пият тази омайна, магическа напитка, без да добавят към нея каквито и да е „подобрители“. Но има и такива, които въпреки любовта си към кафето, не могат да свикнат със специфичния му горчив вкус и прибавят мляко или захар, или и двете.

Едно ново изследване обаче, твърди, че любителите на кафето трябва да го подправят не със захар, а със сол.

Изненада!

Според авторите на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“, солта в кафето ще помогне на хората, които не е привикнали към горчивия му вкус, да смекчат аромата му.

Звучи абсурдно, но зад това твърдение стоят солидни научи доказателства. Учените открили, че натриевите йони потискат горчивина и подобряват вкуса.

Друг научен факт, който се появява в подкрепа на това твърдение, е че натриевият хлорид не увеличава калоричността на кафето, за разлика от захарта, млякото и сметаната, които най-често се прибавят към него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CL500

    6 0 Отговор
    ...''Публикувано във факти.бг: които не е привикнали към горчивия му вкус, да смекчат аромата му'' ???
    Надали някой иска да му смегчи аромата. Уж се говори за горчивината...
  • 2 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    Май нещо се е изгубило при превода на статията, да не би Гугъл да е помагал?
  • 3 бай Спиро

    0 0 Отговор
    Това със солта ми хареса. Отлично средство срещу махмурлук. Ще го пробвам след 6 ракии. досега карах на зелени домаци, но това е по-готино.