Отидете към основна версия

3 827 9

Ето каква е истината за ваксините (ИНФОГРАФИКА)

  • ваксини-
  • имунизация-
  • ползи-
  • здраве-
  • деца-
  • ваксина

Визуалното доказателство, че ползите от имунизациите доминират над потенциалните вреди

Снимка: shutterstock

Стана модерно да не ваксинираме децата си. Напук на фактите и доказателствата в подкрепа на имунизациите, които Световната здравна организация, УНИЦЕФ и държавните здравни институции предоставят, все повече родители решават на своя глава, че ще „предпазят“ детето си, като не го ваксинират.

Идеите и възгледите против ваксините се разпространяват също толкова бързо и са точно толкова опасно заразни за обществото, както вирусните патогени, с които ваксините се борят.

Нагласата, че ваксините са нещо зло и поставянето им неминуемо ще доведе до фатални и драматични последици, е опасна.

Митовете и легендите, които от десетилетия се предават от уста на уста, онези „истински“ страшните истории, случили се незнайно кога и незнайно на кого, са в основата на проблема с имунизациите и причината все повече майки да се съмняват в съвременната медицина.

Здравните организации по цял свят от години се опитват да убедят родителите по целия свят, че ползите от ваксините са повече от потенциалните вреди.

Освен това, благодарение на ваксините ние и нашите деца вече не сме застрашени от много инфекциозни болести, които в миналото са отнемали хиляди човешки животи.

Законът въвежда задължителните имунизации, за да опази населението от заразни болести, ето защо твърдението, че когато изберете да не поставите ваксина на детето си няма да навредите на никого, е напълно погрешно. Те рискуват не само здравето на детето си, но и това на цялото общество.

Когато достатъчно висок процент от хората в една общност са ваксинирани срещу определена болест, цялата общност е по-добре защитена, заради процес, който науката нарича „колективен имунитет“. Когато обаче, процентът на ваксинираните е твърде малък, всички в тази общност са уязвими и застрашени от болестта.

Ако обърнете внимание на историята ще видите, че епидемиите се случват предимно в райони, където, поради една или друга причина, родителите отказват или избягват да ваксинират децата си.

Според една от последните статистики, представени от Световната здравна организация, всяка година около 650 000 деца в Европа не се ваксинират. Преди родителите категорично да отхвърлят имунизациите, те трябва да се информират и за рисковете, които крие това тяхно решение, съветват специалистите.

Наскоро американският център за контрол и превенция на заболяванията публикува графика с поредното доказателство, че ваксините имат повече ползи за хората, отколкото вреди.

Кръгчетата в диаграмата представляват докладваните случаи на заразени в САЩ. За съжаление не всички заболявания и случаи са били съобщавани на властите през годините. Например, първият случай на заушка е бил регистриран от властите чак през 1968 г., една година след узаконяването на ваксината, срещу тази болест.

Ето и ИНТЕРАКТИВНАТА ГРАФИКА

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини