Отидете към основна версия

921 0

НЗОК слага таван на болниците

  • нзок-
  • болници-
  • таван

Вече ще говорим за максимален брой болници, с които ще може да се сключва договор. Това съобщи здравният министър Стефан Константинов след заседанието на кабинета, на което бяха одобрени промени в Закона за лечебните заведения.

За всяка област ще има максимален брой специализирани болници, многопрофилни болници, с които НЗОК ще може да сключва договори и които ще могат да ползват ресурси от държавния бюджет. На национално ниво ще се регулират високотехнологичните методи на лечение, сред които попада инвазивната кардиология, трансплантациите, кардиохирургията и роботозираната хирургия. Ще кажем на какво население, какъв център е нужен, обясни Константинов.

"Критериите, по които ще се решава дали здравната каса да работи с определена болница са много ясни – колко пациенти са преминали през нея, какво оборудване има, какви лекари има, дали предлага комплексност на медицинската услуга. На този етап не си поставяме за цел да закриваме болници със здравната карта. Искаме да спрем раздробяването на здравеопазването. През следващата година това няма да доведе до рестриктивни действия срещу болниците, но ще спрем негативни тенденции", допълни той.

"Залагаме в закона критериите за минимален брой легла. За специализирани болници те ще са 30, а за многопрофилните болници - 60", коментира още Константинов. Според него не е хубаво да се откриват нови лечебни заведения в градове, в които има свръхпредлагане на болнична помощ. Министерството на здравеопазването дори има идея за обединяване на държавните болници с цел оптимизиране на разходите.

Предвижда се общопрактикуващите лекари да получат възможност да бъдат съучредители на медицински центрове и на диагностично-консултативни центрове. Задължават се болниците да имат информационно звено. Регламентира се в почти всички лечебни заведения да има еднодневно лечение. Предвижда се и ново ограничение за клиничните лаборатории - те задължително да се управляват от лекар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини