Last news in Fakti

19 Декември, 2011 15:26 967 0

Хора с редки болести дават на съд бюджета на НЗОК

  • бюджет-
  • нзок

Над десет рядко срещани заболявания не се лекуват у нас

От Националния алианс на хората с редки болести ще оспорят в съда Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г., предаде БНР Причината е заложен в него необоснован лимит на парите за лечение на редки заболявания, съобщиха от организацията.

Не повече от 39 милиона лева ще даде Здравната каса за лекарства за редки болести догодина. От пациентската организация алармират, че същите средства са били изразходени само от април до декември 2011 г. Това означава, че възможностите за лечение догодина ще бъдат ограничени административно, затова ще оспорваме този законов член в съда, заявиха от Алианса на хората с редки болести.

Пациентите са съгласни в закона да се заложи ограничение, но да бъде в процентно съотношение. Например през 2011 г. законът предвиждаше за редки заболявания Здравната каса да плати не повече от десет процента от всички изразходени за лекарства средства.

Освен това, извън възможността за реимбурсиране на лечението, са останали десет болести. За някои от тях са необходими по 50-100 хиляди лева годишно, за други - по милион или два. Общите разходи не са изчислени, но със сигурност не са по силите на пациентите и те остават без никакво лечение до преразглеждане на проблема им от здравните институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА