Отидете към основна версия

6 529 7

Проф. Козовски: Крият смърт на родилка в Бургас

  • родилка-
  • смърт

Най-често жените умират заради лекарска некадърност, твърди той

Болниците крият случаи на починали родилки. Това твърди пред ТВ7 известният варненски гинеколог Иван Козовски. Професорът е експерт по десетина дела за лекарска грешка или небрежност.

Последният му случай е от Бургас, където млада жена починала две седмици след раждането. Това е поредният случай на престъпна лекарска небрежност, за който се премълчава, твърди бившият депутат и доскорошен национален консултант по акушерство и гинекология проф. Иван Козовски.

Според него в България родилките умират най-вече заради лекарска некадърност. А в съдебно-медицинските експертизи вместо истината пише  "нещастен случай", "медицинска случайност" или "амниотична емболия", без наличие на доказателства за това.

Професорът настоява за персонална отговорност при смъртен случай, редуциране на администрацията и премахване на "избора на екип". Кой да поеме случая трябва да решава завеждащият клиниката, както е по цял свят, твърди Козовски. Медикът е писал и до Парламента, и до Здравното министерство, но засега усилията му са като глас в пустиня.

През 2007 година има девет случая на починали бременни жени. През 2009-а броят им е четири, а през тази година – към момента има седем, четири – в рамките на два месеца. Това пресметна в предаването "На четири очи" министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

По думите му всеки конкретен случай се разследва и за първите два вече се знаят конкретни причини. Първата починала родилка в "Шейново" е имала чревна инфекция, която е довела до летален изход. "Проблемът е бил, че са я изпратили вкъщи, но виждате, че шефът на болницата си подаде оставката", коментира Константинов.

При втората починала родилка от "Шейново" – "ако е била оставена в болницата, един Господ знае дали е щяла да оцелее отново. Тя е имала обаче възпаление на белите дробове, на трахеята и вероятно това е причинило колабирането", подчерта министърът.

Константинов обясни, че изборът на екип за операция или раждане е съществувал като практика и преди самият той да стане министър. "Това е доброволен акт и ние го регламентирахме. Така цените за избор на екип спаднаха значително", каза министърът. В Университетската болница по еднокринология са правени най-много избори на екип – 82 на сто от случаите, което според министъра значи, че там вероятно е имало притискане за това. "Ще имам много сериозен разговор с директора на болницата", зарече се Константинов. "Ако обществото каже, че това е недопустимо, ще го забраним", обеща здравният министър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини