11 Декември, 2011 20:51 6 528 7

Проф. Козовски: Крият смърт на родилка в Бургас

  • родилка-
  • смърт

Най-често жените умират заради лекарска некадърност, твърди той

Болниците крият случаи на починали родилки. Това твърди пред ТВ7 известният варненски гинеколог Иван Козовски. Професорът е експерт по десетина дела за лекарска грешка или небрежност.

Последният му случай е от Бургас, където млада жена починала две седмици след раждането. Това е поредният случай на престъпна лекарска небрежност, за който се премълчава, твърди бившият депутат и доскорошен национален консултант по акушерство и гинекология проф. Иван Козовски.

Според него в България родилките умират най-вече заради лекарска некадърност. А в съдебно-медицинските експертизи вместо истината пише  "нещастен случай", "медицинска случайност" или "амниотична емболия", без наличие на доказателства за това.

Професорът настоява за персонална отговорност при смъртен случай, редуциране на администрацията и премахване на "избора на екип". Кой да поеме случая трябва да решава завеждащият клиниката, както е по цял свят, твърди Козовски. Медикът е писал и до Парламента, и до Здравното министерство, но засега усилията му са като глас в пустиня.

През 2007 година има девет случая на починали бременни жени. През 2009-а броят им е четири, а през тази година – към момента има седем, четири – в рамките на два месеца. Това пресметна в предаването "На четири очи" министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

По думите му всеки конкретен случай се разследва и за първите два вече се знаят конкретни причини. Първата починала родилка в "Шейново" е имала чревна инфекция, която е довела до летален изход. "Проблемът е бил, че са я изпратили вкъщи, но виждате, че шефът на болницата си подаде оставката", коментира Константинов.

При втората починала родилка от "Шейново" – "ако е била оставена в болницата, един Господ знае дали е щяла да оцелее отново. Тя е имала обаче възпаление на белите дробове, на трахеята и вероятно това е причинило колабирането", подчерта министърът.

Константинов обясни, че изборът на екип за операция или раждане е съществувал като практика и преди самият той да стане министър. "Това е доброволен акт и ние го регламентирахме. Така цените за избор на екип спаднаха значително", каза министърът. В Университетската болница по еднокринология са правени най-много избори на екип – 82 на сто от случаите, което според министъра значи, че там вероятно е имало притискане за това. "Ще имам много сериозен разговор с директора на болницата", зарече се Константинов. "Ако обществото каже, че това е недопустимо, ще го забраним", обеща здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р

    0 0 Отговор
    Този до кога ще му дават да се изказва.
  • 2 г-н а не професор

    0 0 Отговор
    Г-н, а не проф. Козовски, ако обича да не се изказва за лекарски грешки, защото точно една такава грешка - негова и на малкия Козовски едвам не осакати жена ми!
    А примери има още много!
    Точно заради тяхната алчност водеща до грешки, преди година - две малкия Козовски напусна АГ Варна и по-добре!
  • 3 иван

    0 0 Отговор
    хаиде бате боико земи се в раце по4ват даси казват натисниги и за доктори и полицаи закона по две дасе поправи балгария и малко даим разследвате доходите никои неги кара на сила да стават доктори или полицаи сами се натискат затова закона по две цяла балгария знае 4е всеки гледа дасе намурда в редиците на мевере и болниците за рушвети
  • 4 реалист

    0 0 Отговор
    проф.Козовски,защо не си гледате пенсията вече.На 74 години сте,какъв експерт може да бъдете ,след като от 20 г не сте влизал в операционна.А медицината не е ,както през 1968-75г.Публична тайна е ,че никога не сте бил национален консултант,но продължавате да заблуждавате хората и да лъжете.Засрамете се!!! Прокуратурата много добре знае,че за вещи лица мах.възраст е 65 г по наредбата на ВСС,но вашите обслужващи експертизи осигуряват хонорар за вас и 13 заплата на прокуратурата.Пет пари не давате ,дали съдения лекар е виновен.Е затова не ни искат в Шенген...
  • 5 варналия

    0 0 Отговор
    за проф.Козовски не важи презумцията,невинен до доказване на противното.Той е предубеден към всички лекари и всички за него са некадърници.Или както той самия казва,винаги може да се намери грешка на лекар,за да бъде осъден.А сега времето е такова,че няма нищо по-лесно.Но номерата му минават само в Русе,Бургас,Търговище,Шумен,но не и във Варна.Защо ли?
  • 6 МЗ

    0 0 Отговор
    София /КРОСС/ Във връзка с твърдения в някои издания,които ние срещнахме за първи път във в. Телеграф, че новият национален консултант по акушерство и гинекология е проф. Иван Козовски, ви информираме, че това не отговаря на истината.

    Досега национален консултант по тази специалност беше доц. Никола Василев. Новият национален консултант по акушерство и гинекология е проф. Ангел Димитров от СБАЛАГ „Майчин дом“. Проф. Димитров никога не е предлагал забрана на цезаровото сечение при раждане.

    Списъкът на националните консултанти е публикуван на интернет страницата на МЗ на адрес – http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=452

    Призоваваме всички колеги да проверяват по-добре информацията си и ако имат съмнения за данните, които касаят МЗ, да се обръщат незабавно към пресцентъра на МЗ.Проф.Козовски никога не е бил назначаван за национален консултант по АГ.ТОВА СА НЕГОВИ ИЗМИСЛИЦИ
  • 7 пепо

    0 0 Отговор
    И баща ми беше много голям специалист,но трябва да призная ,че след 65 г не ставаше да лекува.А ПРОФ.кОЗОВСКИ Е НА 75.направете си изводи.Това че обслужва прокуратурата с угодни експертизи с доц.радойнова е за парички към пенсията.А сега нишата е да се съдят лекари,че няма мутри за доене