Отидете към основна версия

20 075 8

Човечеството е на път да изчезне, защото... сперматозоидите изчезват

  • смерма-
  • сперматозоиди-
  • изчезват-
  • хора-
  • човечерство-
  • мъже-
  • възпроизвеждане-
  • учени-
  • обезпокоително

Между 1973 г. и 2011 г. концентрацията на сперматозоиди е намаляла от 99 милиона на милилитър сперма на 47 милиона на милилитър сперма

Човешкият вид може да изчезне, ако броя на сперматозоидите продължи да пада толкова бързо, както през последните четири десетилетия в западните страни, предупреждават учени в свое изследване, цитирано от ЕurekАlert!.

Оценката на резултатите от близо 200 проучвания, публикувана в Оксфордското издание Human Reproduction Update показва, че броят на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е спаднал наполовина за по-малко от 40 години. Този обезпокоителен факт се дължи на увреденото здраве при мъжете и намаляването на раждаемостта.

"Ако не се промени начина ни на живот, околната среда и химикалите, на които сме изложени, аз съм много притеснен за това, което ще се случи в бъдеще. В крайна сметка може да се появи проблем и с възпроизвеждането ни като цяло, а може и човешкият вид да изчезне" - коментира д-р Хагай Ливайн, водещ автор на проучването пред BBC News.

Това е първият систематичен преглед и мета-анализ на тенденциите в броя на сперматозоидите на изследователи от Еврейския университет.

След скрининг на 7500 изследвания и провеждане на мета-регресионен анализ на 185 проучвания между 1973 и 2011 г. учените откриват 52,4% спад на концентрацията на сперматозоидите и спад от 59.3% на общия брой на сперматозоидите сред мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия, избрани на случаен принцип. От друга страна, не се забелязва значителен спад в Южна Америка, Азия и Африка, където обаче са проведени много по-малко изследвания.

Проучването също така показва, че темпът на спад сред западните мъже не намалява - наклонът на кривата е стръмен и значителен, дори когато анализът е ограничен до проучвания на образци, събрани между 1996 и 2011 година.

Въпреки че спадът в броя на сперматозоидите е докладван от 1992 г. насам, въпросът остава спорен поради ограниченията на последните проучвания. Но настоящото изследване използва по-широк обхват и строги методи като мета-регресия, които разглеждат консервативно надеждността на прогнозните проучвания и с контрол на факторите, които могат да обяснят спада като възраст, продължителност на въздържанието и избор на популацията на проучването.

"Като се има предвид значението на броя на сперматозоидите за мъжката плодовитост и здравето на хората, това проучване е спешна тревога за изследователи и здравни власти по целия свят, за да се заемат с изследването на причините за рязкото и продължаващо намаляване на броя на сперматозоидите" - коментира д-р Хагай Ливайн.

Констатациите имат важни последици за общественото здраве. Първо, тези данни показват, че делът на мъжете с брой на сперматозоидите под прага на инфертилитета или безплодието се увеличава. Освен това, предвид констатациите от последните проучвания, намаляването на броя на сперматозоидите е свързано с повишена заболеваемост и смъртност.

Според някои експерти спадът в качеството на спермата преди това е свързан с околната среда и начина на живот, както и с влияния като пренатално и по-късно излагане на вредни химикали, тютюнопушене, стрес и затлъстяване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Дезодорантите увреждат спермата

    Освен, че унищожават озоновия слой, дезодорантите могат да се окажат и една от причините за изчезването на човешкия вид. Според ново изследване, прове ...
    04.09.2017
    3 371
    6