Last news in Fakti

15 Юни, 2023 03:12 3 495 100

15 юни 1877 г. Започва Руско-турската освободителна война

  • свищов-
  • руска армия-
  • руско-турска освободителна война

Руската армия форсира река Дунав при Свищов

15 юни 1877 г. Започва Руско-турската освободителна война - 1
Снимка: Архив

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.

Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.

Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.

На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.

Преминаването на руските войски при Свищов е една от сложните военни операции по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. В един от първите варианти на плана за война срещу Османската империя, разработен през 1866 г., се предлага руската армия внезапно да форсира Дунав между Оряхово и Свищов, където реката е най-слабо защитена. В следващите варианти на плана, отчитайки главния удар на руската Дунавска армия по направлението Свищов, Търново, Одрин, Цариград, подробно се разработва и въпросът за форсирането на Дунав. Преминаването се позовава на богатия боен опит на руската армия, която от началото на XVIII в. почти 50 пъти успешно преодолява тази голяма водна преграда.

След обявяването на войната на 24 април 1877 г., руската армия започва своето придвижване от Бесарабия към река Дунав през румънска територия. Планът за войната предвижда главните сили на руската армия да форсират Дунав между Никопол и Свищов. При окончателния избор на мястото за форсиране се вземат под внимание няколко фактора: особеностите на двата бряга на реката, нивото на водата, разположението на силите на противника и турската Дунавска флотилия. Освен от допълнителните мерки на Високата порта за модернизиране на крепостните съоръжения по Дунав, прехвърлянето на руската армия се усложнява и от необичайното разливане на реката през пролетта на 1877 г.

По заповед на Николай Николаевич, главнокомандващ руската Дунавска армия, се сформират девет групи, които започват разузнаване от устието на река Олт (западно от Турну Мъгуреле) до Черно море. Крайната цел е „с най-малко жертви и средства да се преодолее водното препятствие”. Изборът на място за преминаване на руските войски пада на района Зимнич – Свищов. Предимство за това е местността на левия бряг на реката и островите Ада и Бужуреску, които позволяват скрито придвижване, бързо заемане на районите от руските части и построяване на мостове за прехвърляне на армията. Взема се решение десантът да се извърши срещу устието на река Текирдере, 5 км източно от Свищов, като за прикритие се използват двата острова. От друга страна по-високият десен бряг на река Дунав и значителната широчина на реката в този район дават тактически изгоди за противника. В тази връзка са и думите на главнокомандващия на турската армия Абдул Керим паша, който при инспекционна обиколка на свищовската отбранителна позиция заявява: „По-скоро на дланите ми ще поникнат косми, отколкото русите да преминат реката на това място”.

Съгласно плана за действие на Дунавската армия се предвижда демонстративно форсиране на река Дунав в района на Галац – Браила. Целта е да се отвлече вниманието на турските сили от направлението на главния удар при Свищов. Десантът е извършен няколко дни по-рано при Галац от 14-ти армейски корпус, командван от ген. А. Цимерман. Скоро след това корпусът заема линията Черна вода – Кюстенджа.

Задачата за форсиране на река Дунав при Свищов е възложена на 14-та пехотна дивизия, командвана от ген. М. Драгомиров, подготвен теоретично за преодоляването на големи водни прегради. Той разделя собствените и придадените подразделения на седем рейса (ешелона). Всеки ешелон е превърнат в самостоятелно тактическо подразделение, разполагащо с пехота, артилерия и конница. Тъй като успехът на предстоящото нощно форсиране зависи преди всичко от изненадата, ген. Драгомиров обръща особено внимание на запазването на тайната. Пуска се слух, че преминаването ще стане при Фламънда, а задачата на поделенията от първия ешелон се поставя в навечерието на форсирането. Нещо повече, точното място на десанта е докладвано на император Александър II няколко часа преди началото.

За заблуждаване на противника руската обсадна артилерия обстрелва Тутракан, Русе и Никопол, а румънската – Видин. Извършват се редица акции между Олтеница и Гюргево, което засилва убеждението на противника, че главните руски сили са в Олтеница, намираща се срещу Тутракан.

Форсирането започва в 2.00 часа на 15 юни 1877 г. Един след друг понтоните се насочват към десния бряг – устието на река Текирдере. Поради силния вятър и вълнението, част от понтоните акостират в страни от устието. Турските постове откриват десанта, когато русите достигат на 100 – 150 м от българския бряг и откриват убийствен огън. Те запалват предупредителните огньове и обявяват тревога, пристигат подкрепления от Свищов и село Вардим. Положението за атакуващите става критично, но турските атаки са отбити. Към 5.00 часа, извоюваният от руските части плацдарм е закрепен, а няколко часа по-късно, южно от Зимнич, пристига параходът „Анета”, с който се прехвърлят нови подкрепления на българския бряг. С тези сили ген. Драгомиров организира настъпление към Свищов, до 14.00 часа освобождава града и овладява височините около него.

При преминаването на река Дунав в района на Зимнич – Свищов жертвите от руската армия са 812 (30 офицери и 782 войници) убити и ранени, от тях 195 души удавени, потопени са 19 понтона и 2 оръдия.

Шест дни по-късно освободеният град посреща и българска войска - опълченските дружини започват да се прехвърлят през Дунав.

Изградени са и два понтонни моста на реката, по които да преминават настъпващите части. Стратегически градът става изключително важен - той е единственото място, където по суша могат да бъдат прехвърлени войски, боеприпаси и продоволствия. Взимат се сериозни мерки за сигурността на съоръженията – разположени са минни заграждания по реката и артилерийски батареи на брега.

Седмица след превземането на Свищов – на 4 юли, започва руското настъпление по течението на Янтра към Търново. Три дни по-късно – на 7 юли, отрядът на ген. Гурко освобождава старата българска столица, а руски кавалерийски части влизат в Севлиево. На 12 юли предният отряд на Гурко продължава да настъпва през Хаинбоаз, а на 17 юли вече е оттатък Балкана.

20 дни след успешното начало на военните действия политически и военни кръгове в Русия и Румъния са сигурни в бързия край на войната. Руската армия обаче се оказва в патова ситуация заради стратегически грешки на своето командване и сериозната съпротива на турските сили, които на места преминават в контраатака. След превземането на Никопол на 4 юли командващият западния отряд - ген. Криденер, получава заповед за настъпление по посока на Плевен. Вместо това той дава почивка на войските си. От грешката му се възползва Осман паша, който необезпокояван прехвърля от Видин 23-хилядна войска и започва да строи укрепителни съоръжения на височини край града.

Руското командване още не подозира, че ще плати висока цена - очаква го няколкомесечна обсада на града.

В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.

През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.

На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.

Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.

На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    76 16 Отговор
    Поклон Вам Братя Освободители
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хайахаха

    18 82 Отговор
    Освободителна или окупационна.? Има много материали от руснаци и българи като Георги Сава Раковски, Захари Стоянов и др. който определят руснаците като завоеватели, а не като освободители.. Тази война е продължение на Кримската която руснаците водят с Турция.

    Коментиран от #8, #9, #34, #53, #66

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Райхщат

    8 5 Отговор
    На 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 година руският император Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков се срещат с австро-унгарския император Франц Йосиф и министъра на външните работи граф Дюла Андраши в замъка Райхщат в Бохемия (днес град Закупи), откъдето произлиза и наименованието на постигнатото между тях споразумение – Райхщатско споразумение. Предмет на обсъждане е вероятното избухване на руско-турска война поради изострената обстановка на Балканите, възможните резултати и различните сценарии за всеки резултат.

    Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“.3 Страните се договарят също така, че Черна гора и Сърбия ще получат възможността да анексират: първата – Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, а втората – някои части на стара Сърбия и Босна. В този случай обаче „Австрия ще има право да анексира турската част от Хърватия, както и някои погранични райони на Босна“. От своя страна, Русия ще получи правото да си върне Бесарабия, отстъпена на Молдовското княжество през 1856 г. В случай на „пълен разгром на Турция в Европа“ текстът предвижда възможност България и Румелия да образуват независими княжества. Споразумението доказва, че още през 1876 г. е било ясно, че страните по него не са били съгласни на Балканите да се създаде нито компа

    Коментиран от #41

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТеампЛин

    14 57 Отговор
    Спрете да наричате тази война освободителна! Това е 11-та поред война между Руската империя и Османската империя, която този път е завършила с победа за руснаците! Ние сме съпътстващо събитие, а не обект на Освобождение!

    Коментиран от #44

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пимпирев

    12 48 Отговор
    България си в платила на руснаците да ни освободят, но рашистите накрая са ни окупирали да ни помпат златото.
  • 15 Венци Венц

    12 50 Отговор
    Украинци и финландци са ни освободили.

    Коментиран от #42, #52

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Софийски

    15 13 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ти може и да пишеш на славянски, аз пиша на чист български
  • 18 пешо

    33 12 Отговор
    СЛАВА НА РОСИЯ

    Коментиран от #21, #64

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Димитър Благоев

    9 26 Отговор
    „....освобождението на Северна и Южна България не беше всъщност плод на "освободителната мисия" на руския царизъм, а плод на неговата завоевателна политика и на противодействието на другите европейски сили. Ако да нямаше последното, сигурно "освобождението" щеше да свърши с покоряването на двете части под руския деспотизъм!“ (Димитър Благоев Принос към историята на социализма в България/ПКИСБ/1949, стр. 83).

    Коментиран от #76

  • 23 Истината

    12 42 Отговор
    Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка и всеки може да се увери.

    Коментиран от #47, #55, #56, #90

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Истината

    5 26 Отговор
    Руското императорско правителство в Санкт Петербург изчислява т. нар. „окупационен дълг на България към Русия“ на базата на следните показатели:

    колко струва на правителството издръжката във военно време на един войник и един кон;

    какво е заплащането на офицерите и чиновниците във военното ведомство по това време;

    какви са всекидневните разходи за лечението на ранените руски войници в болниците;

    какви са разноските за транспорт в течение на 9 месеца;

    и каква е издръжката на руските учреждения в България.

    В последното перо влиза личната заплата на руския императорски комисар, която е била 600 хил. златни лева – с един лев повече от цивилната листа на българския княз. Сумата възлиза на „21 236 500 рубли и 87 копейки за издържанието на 50 000 души в България и в Румелия“. Стойността на 32,5 тона злато в днешни пари. За справка – с една рубла тогава в Подмосковието се е купувала една крава.

    Коментиран от #57

  • 26 Факти

    30 3 Отговор
    15 юни 2023 г. българите спят !
  • 27 Ясно е че

    43 5 Отговор
    Русия са имали политически интереси, но все пак трябва да им са даде дължимото. Защо пък някой друг не форсира Дунав и не помогна на угнетена България. Едва ли руси, украинци, фини, румънци и други войници са били в час в политиката. Не малко от тях са положили костите си за свободата на България. Вечна слава на героите паднали за свободата на България! Поклон!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 венци

    2 8 Отговор
    мойто момче.върни се в кръчмата.писането не ти е сила
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Като чета коментарите

    34 7 Отговор
    стигам до извода че младите жендери са ги учили на някаква ревизирана “история” в училище или пък са чели пропагандни книжки. Кравешките нпо-та не спят.

    Коментиран от #36, #65

  • 34 Готин американец или просто Киро

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хайахаха":

    Безредник си ти !!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 лапкай

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "Като чета коментарите":

    и ся потапяй
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 1944

    4 13 Отговор

    До коментар #28 от "Хихихи..":

    мутрофановна е доволна от теб.
  • 41 чичо стамат шумков

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Райхщат":

    Да имало е такива договорки преди войната, но на трети март 1878 год е подписан договора между РУСИЯ и ТУРЦИЯ според който ,българската държава обхваща всички земи с етнически българи(около 180 000 кв .км.)На 18,юли 1878 г,на БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС така наречената САН СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ е разпокъсана от великите сили и най вече АНГЛИЯ и ФРАНЦИЯ, КОИТО СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ДА НЕ СЕ ОСВОБОДИМ ПО РАНО.АКО НЕ СА БИЛИ ТЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е ЩЯЛО ДА РУХНЕ ПОНЕ 100-150 ГОД ПО РАНО.

    Коментиран от #92, #99

  • 42 Щирлиц

    23 6 Отговор

    До коментар #15 от "Венци Венц":

    Теб те е освободил 6 американски флот.!!
    А това че тогава са влизали в руската империя не знаеш!!! Че Украйна не е съществувала като държава също не знаеш!! Повтаряш като папагал това което ти наредят на пишеш!!
  • 43 Слава на Русия!

    24 6 Отговор
    Слава на нашите освободители и героите, освободили света от фашизма!
  • 44 КреМвирш Мегии

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "ТеампЛин":

    То по твоята логика твоето раждане е съпътстващо събитие. хи-хи-хи....
  • 45 Ха, ха, ха "освободителна война"

    5 19 Отговор
    Няма друга такава държава и народ да се самоунижава и саморобува. Всички войни са за завоюване на нови територии и влияние. Руска полировка "освободители" както сега Украйна.

    Коментиран от #49

  • 46 13 войни между Турция и Русия

    7 6 Отговор
    13 освободителни или тринайстата е освободителна????? Балъци.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 От Османско робство

    5 12 Отговор
    В Руско робство.
  • 49 Ццц

    13 3 Отговор

    До коментар #45 от "Ха, ха, ха "освободителна война"":

    Народ, който не помни миналото си, няма бъдеще! С толкова идиоти, ни се губи и настоящето! Важното е пашата в Бояна да е доволен.

    Коментиран от #67

  • 50 Попов

    4 11 Отговор
    Жалко , че този обширен материал се базира на ортодоксалното руско третиране на събитията . Крайно време е историята да се ползва и други източници!
  • 51 Ццц

    7 3 Отговор
    34-ти троянски пехотен полк е една от основните единици, която е изнесла битката при Дойран! Троянци, не българи са спечелили тази славна победа, разбра ли? Троянците, а не българите! Троянците, а не българите! Запомни ли опорката? Троянци, а не българи! Вече знаеш 2 глупости, честито, напредваш!
  • 52 Ццц

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Венци Венц":

    34-ти троянски пехотен полк е една от основните единици, която е изнесла битката при Дойран! Троянци, не българи са спечелили тази славна победа, разбра ли? Троянците, а не българите! Троянците, а не българите! Запомни ли опорката? Троянци, а не българи! Вече знаеш 2 глупости, честито, напредваш!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Русия никога не е воювала с Турция

    6 8 Отговор
    На 29 октомври 1923 г. е създадена Турция. В целия свят в учебниците пише Руско-Отомански войни. С изключение на България и Русия.
  • 55 чичо стамат шумков

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    По твоята логика ;колко процента от армията на САЩ СА С ЧИСТО АНГЛИЙСКИ КОРЕН.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    Истината е, че сме си върнали точно по една трета от дълговете към Русия и за престоя на руските войски в България след Освобождението и за независимостта си за която плаща Русия на Турция ! Ясно ли е ?!

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пешо

    6 3 Отговор
    С нищо не сме показали благодарност за освобождението си
  • 60 правдотърсач

    2 5 Отговор
    Мисля, че стратегическата близост на България до Босфора и Дарданелите, е главният мотиватор на Русия, за тази война, в която прогонването на турските войски от нашата територия е било не заобиколим фактор, използван от Русия, като легенда, че го е направила, единствено, за да ни освободи! Апропо, да и платим за да се оттегли! И въпреки, че сме й платили, щедро и прещедро, тя не спира и до ден днешен, да търси още отплата!
  • 61 С "Ясно ли е ?!"

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    История не се създава а се изорачава.

    Коментиран от #62

  • 62 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "С "Ясно ли е ?!"":

    Историята е за достойни хора, а не за слуги на посолствата.

    Коментиран от #69, #70

  • 63 Българин

    3 5 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
  • 64 Механик

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "пешо":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #71

  • 65 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Като чета коментарите":

    А ти си мил единствено руските фалшификации на българската история.
  • 66 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хайахаха":

    За теб войната е джендърска! Толкова ти е образованието и културата!
  • 67 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #49 от "Ццц":

    Народ, който чете единствено руските фалшификации но миналото няма никакво бъдеще. Хубаво е, че има нормални хора, които четат истинската история!
  • 68 Вечна слава

    7 3 Отговор
    Вечна слава на руската армия. България ще е вечно признателена на руския народ, платил с кръв и пот за освобождението на Балканите. Да живее Русия и България.

    Коментиран от #72

  • 69 Домакнътъ

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    Е тогава защо изпълняваш поръчките на посолствоТО на московиеТО?
  • 70 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    А руската подлога чий друга е?
  • 71 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "Механик":

    Знам за спуснатите ционистки, джендърски опорки! Гробно мълчание за провокирането на войната: военния преврат и геноцида над руското население!
  • 72 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #68 от "Вечна слава":

    В нито една държава била в рамките на Османската империя този период не е наричан РОБСТВО. Нито в Сърбия, нито в Румъния, нито в Хърватска, нито в Албания, нито в Македониа смятат, че са били турски или османски роби! Единствено в България под руска диктовка русофилите постоянно набиват в главите на хората, че сме били турски роби. Това се прави целенасочено за да бъде изискана вечна благодарност и признателност за спасението от робските условия.
  • 73 Левски

    3 1 Отговор
    Никому не се надявайте... Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…
  • 74 Патриот

    4 2 Отговор
    Благодарение на тази война България се появи на картата на европа всичкодруго са приказки..

    Коментиран от #77

  • 75 Аксаков

    2 4 Отговор
    Аксаков

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
  • 76 Перо

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Димитър Благоев":

    Ами защо тогава, от всички страни на Балканите, само ние не се освободихме сами? Гърците го направиха 50 г. по-рано! Кой ни е спрял? Ако не са били руснаците, сега щеше да си Rez an и с фес!

    Коментиран от #78, #83

  • 77 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #74 от "Патриот":

    Благодарение на този война се сдобиваме с пета колона на Москва от национални предатели и българофоби, които повече от 150 години продават България на Русия!

    Коментиран от #80

  • 78 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #76 от "Перо":

    Ако не са били руснаците нямаше да я има единствено петата колона на Москва от национални предатели и българофоби!
  • 79 Асвабадителите

    2 4 Отговор
    Русия е върл противник на идеята за независима българска ц ърква. Две години след учредяването на Екзархията през 1870, Цариградският патриарх, който действа в съдружие с Игнатиев, руски посланик в Цариград, през 1872 г. прави опит да отнеме църковните санове на най-уважаваните трима български владици, за да обезглавят църквата ни. Българите оказват съпротива. По настояване на Игнатиев великият везир Махмуд Недим паша, турското правитаелство изпраща на заточение Иларион Макариополски, Иларион Ловчански, Панарет Пловдивски , по думите на Игнатиев,за да станели българите благоразумни.

    Тогавашните българи разбирали напълно що е то Русия, и не били овчедушни. На 23 януари 1872 г. 3-хиляди цариградски българи под водачеството на П.Р. Славейков организирали протестна демонстрация с искане за освобождение на владиците. Пред Славейков, Икономов, множеството везирът казал, че той по начало не бил за заточението, но го извършил под неотразимия натиск на „балъкчията”, прякор на Игнатиев.


    Тогава Русия действала срещу българите в съюз с двете най-антидемократични институции – Цариградската патриаршия и султанската власт.
  • 80 Перо

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "Българин":

    А кой ни натресе джендърията?

    Коментиран от #82

  • 81 Асвабадителите

    4 3 Отговор
    Та ето какво пише руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена.
    - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха…

    - И защо?

    - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам.

    - А вие какво му предлагахте за това?

    - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
    Нагайката като джобен речник за разговор между орките и „братушките“.
  • 82 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "Перо":

    Чудя се ако думата "джендър" се цензурираше какви коментари щеше да пишеш?
  • 83 Борис Христов

    4 3 Отговор

    До коментар #76 от "Перо":

    „Не само няма за какво да бъдем признателни на Русия, но трябва с всички най-силни средства да поставим въпроса за нейната колосална отговорност за изтреблението на българския народ”. И идат поколения, които ще покажат, че не Турция е попречила на българския народ да бъде той днес в реда на най-големите и могъщи народи в Европа, а християнска православна Русия; че по нейна вина са изгаснали много сили, много нереализирани възможности за могъщество и култура”.
  • 84 Механик

    4 4 Отговор
    Доброволните руски роби дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова „Братушки", колкото са ни „БРАТЧЕДИ" някои етноси от българския народ.
  • 85 Русия загубва и тази война

    2 3 Отговор
    С поредната си агресия и завоевателна руско-турска война от 1877г за окупиране на Балканите, Босфора и Дарданелите , Русия използва много малка част от българското население от Бесарабия и повече от украинските казаци като пушечно месо от опълченци, но въпреки голямата си и дългогодишна подготовка за война, Русия Не успява и не постига поставените си завоевателни цели за превземането на Истанбул с окупиране на Босфора и Дарданелите и за победата над Турция и руската завоевателно военна агресия е спряна в източна Тракия при Одрин, а Русия е принудена да търси мир и да подпише набързо унизителния за Русия без крайна победа Санстефански мирен договор..!
    Цялата нова историография на "Задунайската губерния" е написана под руски наставления и пропаганден контрол , защото в Санстефански мирен договор никъде не фигурира името България, а Русия с претенции за наследник на Византия, след дълги спорове тогава решава да възстанови средновековното вулгарно име дадено от византийците на новозаселилите се край Дунава диви и вулгарни татарско азиатски племена използващи конски опашки за знамена и в ново окупирания протекторат назначава свой губернатор, където има намерение да управлява като бъдещ подстъп към ПРОЛИВИТЕ. основава нова столица с византийското име София, изпраща 3 хиляди православни свещеници и руски учители които да възстановяват "славянско-руския език", като заплаща щедро на появилите се новобългарски поети, историци и писатели-русофили, за възхвалите и

    Коментиран от #93

  • 86 Малеее

    1 1 Отговор
    А дано, ама на дали. Вместо освободителна, се оказва заместителна. Поклон пред всички загинали за свободата на България. Поклон пред руските, украинските, финландските, румънските войници и нашите опълченци, кото ни освободиха от турско робство. Но от тогава та до днес не можем да се отървем от руския ботуш.
  • 87 Кадир

    3 1 Отговор
    Така като чета коментарите ми е ясно, че наистина не заслужаваме свободата си. Народ на който все някой друг му е виновен и не зачита такъв голям подарък рано или късно ще се самоунищожи. Затова предлагам без много драми да предадете кадърните си жени на падишаха за да има все пак бъдеще и малкото талант, който бъргарите са пренесли през вековете. По волята на всевишния е време тази грешка на историята да бъде поправена и тези територии да бъдат върнати там където им е мястото и късето са били около 500 години.
  • 88 €вро-Дж€нд€ра$т

    1 4 Отговор
    Н€ € ВЯРНО, $ащ НИ О$ВОБОДИХА ОТ тур$ко при$ъ$тви€, А Н€ РУСИЯ!

    Коментиран от #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Верно е

    2 1 Отговор

    До коментар #88 от "€вро-Дж€нд€ра$т":

    Много от най предприемчивите, свободолюбиви и умни българи, забогатели в Османската империя, напускат България по време на Руско-турската война за да се напълно освободят и за да намерят мечтаната Свобода в САЩ...!!!
  • 92 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "чичо стамат шумков":

    Много сте Интелигенен Бъдете Жив иЗдрав господине Чичо Стамат Шумков
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Кан Асувиги

    2 0 Отговор
    Голяма част от писателите тук са горди потомци на ц.г.а.ски /ромски/ и други па.аври, които до 1877 г. са се въргаляли в харемите на агите. След това прабабите им далновидно са си сменили именцата, както и именцата на осиротялото си потомство, което се е пръкнало. Бащите на тези писателчета до 1989 г. са носили типичните български имена Степан, Алексей, Леонид, Йосиф, а сега самите авторчета кръщават дечицата си с имена като Майкъл, Джон, Джак и т.н. Та искам да кажа, че кръвта вода не става, така както и от пи.нята /урината/ няма да получиш кръв, освен ако не те ритат в бъбреците.
  • 98 Гласуваш за ДПС

    0 2 Отговор
    От султана Ердоган никой няма да може ви освободи 🇹🇷
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Венци миличък, турците влизат в Плевен само 4 (четири) часа преди русите....Пораженията за руснаците са големи, защото турската армия е въоръжена с пушки Уйнчестър, а руската с берданки... А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...КOПИ-ПEЙCТ: "......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    ....Oщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли, тeхничecки нeнaдeждни и нe oтгoвaряли нa cъврeмeннитe зa тoвa врeмe cхвaщaния зa вoдeнe нa бoйнитe дeйcтвия. В cвoя рaпoрт oт 24 aвгуcт 1877 г. кoмaндирът нa 4-тa oпълчeнcкa дружинa мaйoр Рeдкин пишe, чe в бoeвeтe в пeриoдa 9–20 aвгуcт пушкитe „Шacпo” ce oкaзaли cъвършeнo нeгoдни зa упoтрeбa.........." Накратко: Пушките на опълченците, с които ги е въоръжила матушката, са били годни единствено като ТОЯГИ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове