Отидете към основна версия

11 273 23

Планета, годна за живот, идва към Слънчевата система

  • планета-
  • благоприятна за живот-
  • движи се-
  • слънчева система-
  • земята-
  • ross 128 b-
  • екзопланети

Според учените, температурата на повърхността на тази планета ще е близка до тази на Земята

Снимка: shutterstock

Учени съобщиха, че са открили планета с размерите на Земята, на която има условия да се зароди живот.

Ross 128 b, както учените са нарекли новият космически обект, се придвижва към Слънчевата система.

Изводите на учените са публикувани в списание "Астрономия и астрофизика", съобщи Европейската космическа обсерватория.

Засега това е втората най-близка до Земята екзопланета, след Proxima b, която се намира на 4.2 светлинни години от нас. Макар разстоянието до нея да е по-близко, условията за възникване и развитие на живот на Proxima b са по-малко благоприятни от тези на Ross 128 b.

Новооткритата планета обаче, се придвижва към Слънчевата система и се смята, че ще "изпревари" най-близкия ни съсед след има-няма 79 000 години, което е като кратък миг за космическите процеси, се отбелязва в съобщението на Европейската космическа обсерватория.

Ross 128 b се върти около своята звезда на разстояние около 20 пъти по-близо, отколкото е разстоянието, на което Земята обикаля около Слънцето. Въпросната звезда обаче, е много по-малка - червено джудже - и заради това планетата получава 1.38 пъти повече слънчева радиация, отколкото достига до Земята.

Според хипотезите на учените, температурата на повърхността на тази благоприятна за живот планета ще е близка до тази на Земята. Новооткритата планета обикаля около звездата си за 9.9 дни, а евентуалната температура може да варира от - 60 до 20 градуса - условия, които се смятат за приемливи.

Сега предстои изследване на атмосферата, за да се установи каква е вероятността на нея да се появи живот. Намирането на обекти, годни за живот, извън Слънчевата система, е трудно начинание - повечето от 3500-те познати до сега екзопланети имат сходни характеристики с Юпитер, а не със Земята.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини