Отидете към основна версия

934 0

Спорният закон за болниците мина на първо четене

  • закон за лечебните заведения-
  • стефан константинов

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, внесен от Министерски съвет. От общо гласували 119 народни представители „за” гласуваха 81, „против” дадоха своя вот 31 депутати и 7 – „въздържал се”.

В законопроекта се предвижда промяна в областната здравна карта, както и въвеждане на изисквания на минимален брой легла в болници, с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да сключва договор. 

По време на дебатите се оказа, че нито една от партиите в парламента не е доволна от предлагания текст. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че Комисията по здравеопазване предлага отхвърляне на този законопроект.

„Ние няма да си спестим направените бележки. Конкретни разпоредби трябва да бъдат прецизирани между първо и второ четене”, каза още Атанасова. Във връзка с промяната лечебните заведения да създадат информационни звена – според нея няма яснота по въпросите каква ще е структурата им, видът на информация и на кой орган тя ще бъде предоставена.

Депутатът ДПС д-р Хасан Адемов заяви от парламентарната трибуна: „Аз не можах да разбера кой всъщност подкрепя този проект, освен министъра на здравеопазването. Нашата парламентарна група не приема този законопроект. Кажете ми коя частна или общинска болница сте наказали при нарушение. Предложете съответните административни мерки. Броят и видът на лечебните заведения няма как да се определят с административно решение.“

Джема Грозданова от ГЕРБ заяви от парламентарната трибуна, че предложените промени са приемливи от гледна точка на провеждането на държавна политика в здравеопазването. Законът трябва да се промени, допълни тя.

Независимият депутат Кирил Гумнеров коментира, че има текстове, които нямат логика. „Има ли обществото полза от този текст? Не смятам, че този текст е лобистки. Смятам, че този текст е пропуск”, каза Гумнеров. Според него изискванията в предложения законопроект противоречат на цялостната политика на правителството. „Нали идеята е колко се може по-бързо да се лекуват пациентите, да не се утежнява касата, да не се утежнява държавата?”, попита депутатът.

„Очаквано, ние сме критични към този проект. До този момент управляващите казват: законопроектът е приемлив, не е чак толкова лош, трябва да бъде ремонтиран и поправен между първо и второ четене до това, че ще удари много многопрофилните болници. Това, което казаха депутатите от ГЕРБ, са две основни тези – първата е, че законопроектът не става, че е ненужен и отваря един абсолютно безсмислен дебат, до второто – меденият месец между министъра и членовете на здравната комисия приключи”, заяви народният представител от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова.

„Този законопроект е едно от препъникамъчетата между тези отношения, той не се харесва от нито един от членовете на здравната комисия, от Българския лекарски съюз, от зъболекарския съюз, от пациентските организации. Всъщност никой не харесва и не подкрепя този законопроект”, поясни Манолова.

„На маймуни ги направихте шефовете на болници, защото предшественичката на д-р Константинов искаше да редуцират броя на леглата. Каква е тази процедура: откривам болнични легла-закривам болнични легла? Пари в здравеопазването има. Взимаме ги от касата, даваме ги на Министерството на здравеопазването. Какво значи, според вас, централизация? Този законопроект е вреден”, коментира Мая Манолова.

Логично здравният министър Стефан Константинов защити предлаганите промени. „Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения има за цел да направи така, че всички български граждани да получават базова помощ. Важно е обществото от какво е разочаровано в нашето здравеопазване. Трябва ли да оставим всичко на търсенето и предлагането или държавата трябва да има регулаторни функции? Големият въпрос е как да направим тази регулация, че да не влезем в конфликт с пазара, но и да защитаваме интересите на гражданите”, заяви той.

По думите на министъра има много области в страната, в които крайните градове граничат с друга област. „Ние сме малка държава и разделянето на 28 политики в здравеопазването няма как да се случи. Винаги всеки ще зададе въпрос – защо е направена тази здравна карта така, а не иначе?”, каза Стефан Константинов.

Според него с промените няма да се ликвидират болниците. „Този законопроект има за цел да направи така, че всички български граждани да получават базова помощ. Текстът за леглата е сложен, защото трябва да има обем на дейности. Има дейности, в които не е нужно хората да лежат. Това е една от темите, от които аз мога да се откажа. Ако ние направим здравната карта, ако променим начина на финансиране болниците с големи структури, ще имат повече пари, ще останат на хоризонта на работа със здравната каса или с фондовете”, заяви министърът.

Според него във всяка клинична лаборатория трябва да има лекар със съответния ценз и да е компетентен. „Обикалянето на лечебни заведения не е полезно нито за пациентите, вредно е и за лекарите. Парите са ни определена величина”, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини