17 Февруари, 2012 09:01 930 3

Кабинетът няма да се меси в НЗОК за бонусите

  • стефан константинов-
  • нзок-
  • раждане-
  • избор на екип

НЗОК е абсолютно самостоятелна институция и не е редно аз да се произнасям. Така министърът на здравеопазването Стефан Константинов отказа да коментира пред „Денят започва“ по БНТ обясненията на управителя на НЗОК Нели Нешева за прекалено големите допълнителни материални стимули в НЗОК.

Нека да кажа, думата бонуси не е точна, обясни министърът. Това се нарича допълнително материално стимулиране. В държава, където минималната заплата е 270 лв. е много трудно да се говори за тези неща, каза Константинов. За да сме точни, аз ще ви кажа защо не е бонус, а допълнително материално стимулиране. Стимулирането се дава например, когато има икономии.

То се дава на едни места от санкции, на други места от незаети щатове. Темата е трудна за разбиране от хората. Например, ако има 10 работни места, обаче работят 5 човека. Заплатите за тези 5 човека, на които не са заети работните места, се разпределят между другите 5 човека.

Стимулите се дават, когато медиците са работили повече, например.

За преструктурирането на болниците здравният министър каза, че кожно-венерическите диспансери трябва да се затворят. Те са неефективни, те са извършили своята работа. Затова трябва да се прехвърлят към многопрофилните болници.

За позицията на омбудсмана Константин Пенчев, че изборът на екип по време на раждане противоречи на закона Стефан Константинов заяви, че уважава неговата позиция и че трябва да се подобрят някои неща.

Ако тръгнем от идеята, че всички избори на лекари са принудителни, това е много лошо. Но ако един лекар е водил бременността на една жена и тя каже, докторе, искам да дойдете в сряда следобед с мен по време на раждането, на него това трябва да му бъде платено допълнително.

Лошо е, когато вие отидете в болница и някой лекар каже, че е само той на смяна и трябва да бъде избран, да, това е рекет, посочи здравният министър.

Има ли оплакване на пациент, че са му искали пари за избор на екип, без той да иска, нека да се обърне към министерството, призова Константинов. Тази дискусия ще продължи, каза той. Според министъра регламентираният избор на екип, както е в момента, е по-добър. Когато беше забранено, нима беше по-добре, попита той.

За забраната на тютюнопушенето министър Константинов каза, че се работи за здравето на народа и това е основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Забраната ще влезе в сила със сигурност от първи юни тази година, увери министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тото

    0 0 Отговор
    Хората се чудят как да преживяват вие давате на разни шевки толкова много пари тя сигурно не си е ходила в тях там е спала че да изкара толко много пари ние загиваме от работа народа и тия пари неможем да ги изкараме докато сме живи а една шевка ги зима за секунди тя е дефицитен кадър няма друга като нея е.а си безочието на тая нагла.
  • 2 jabata

    0 0 Отговор
    много си прав но се пише шеф а не шев,има доста разлика
  • 3 кгб

    0 0 Отговор
    АБЕ ОТ КАКВО ГИ СПЕСТИ ТАЯ ТИЯ ПАРИ?ОТ ПАРИТЕ НА НАРОДА И КАТО ГИ СПЕСТИ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗЛАПА С НАГЛАТА СИ УСТА ?И ТИ Я ЗАЩИТАВАШ ?ЕГАТИ МИНИСТЪРА!