Отидете към основна версия

28 718 19

8-годишно дете пуши 40 цигари дневно

  • индонезия-
  • пушене-
  • деца
Снимка: Архив

8-годишно индонезийче пуши по две кутии цигари на ден, съобщават местни медии. Това е нов пример за нарастващото пристрастяване към цигарите на населението, особено на децата, в четвъртата най-населена държава в света.

8-годишният Илхам от област Сукабуми на остров Ява "започнал да пуши на четиригодишна възраст", разказва баща му в интервю за държавната агенция Антара. "Той започна да пуши все повече и повече и сега достигна до два пакета на ден", допълни бащата, който е шофьор на такси и самоличността му не се разкрива, пише БГНЕС.

"Той вече не иска да ходи на училище. Прекарва всичките си дни в пушене и игри", споделя бащата и допълва, че синът му изпада в чудовищен бяс, ако не му дадат цигари. Пушенето е много разпространено в Индонезия, огромен архипелаг с население от 240 милиона души, където процентът на пушачите нарасна шест пъти за четири години, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Днес 65 милиона души в страната се обявяват за пушачи.

 

Тютюнопушенето е най-честата причина за смъртност, която може да бъде избегната.Най-чести са случаите на злокачествени тумори на трахеята, бронхите и белия дроб.

Един пакет цигари струва около един долар, малко състояние, като се има предвид, че близо половината население живее с по-малко от два долара на ден.

През 2010 г. 2-годишно момче трябваше да бъде подложено на дезинтоксикация, тъй като пушело по около 40 цигари на ден. Вижте видеото. 

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини