Отидете към основна версия

8 434 11

Какво трябва да пием, за да опазим сърцето си здраво?

  • сърце-
  • напитка-
  • флавоноиди-
  • предпазват-
  • здраве-
  • маруля

Една чаша от тази напитка на ден и ще намалите значително рисковете от заболявания на сърцето

Снимки: shutterstock

Ежедневната консумация на една напитка може да опази сърцето здраво и да намали значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Това показва ново изследване, изготвено от екип учени от Университета на Западна Австралия.

Мащабното проучване продължило цели 23 години, като експертите анализирали данните на над 53 000 доброволци, 12 000 от които страдали от проблеми със сърцето.

Специалистите следели и анализирали начина на хранене на участниците в експеримента. Те установили, че консумацията на продукти, които съдържат около 500 милиграма флавоноиди, защитават от различни заболявания, сред които инсулт, исхемична болест и артериална болест.

Флавоноидите са най-широко познати заради действието си като антиоксиданти в човешкото тяло. В това си качество те спомагат за неутрализиране на прекомерно реагиращи кислород-съдържащи молекули и предотвратяват разрушаването на клетките от тези молекули.

Флавоноидите са невероятна гама от над 6000 различни вещества, които се съдържат в почти всички растения и са причина за тяхното оцветяване в нюансите на жълтото, оранжевото и червеното. Във тях могат да се открият много и различни химични групи вещества.

Изследвайки действието им върху човешкия организъм и изчислявайки оптималното количество, в което трябва да се приемат на ден, учените стигнали до извода, че най-добрият източник на флавоноиди е чаша чай.

В една чаша от топлата билкова напитка се съдържат приблизително 500 милиграма флавоноиди, количеството нужно на организма, за да понижи риска от заболявания на сърцето и цялата сърдечносъдова система.

Експертите също така отбелязват, че е много препоръчително да се откажат алкохола и цигарите, тъй като те блокират полезните свойства на флавоноидите.

Установено е още, че целта на определени билкови чайове е да ви успокоят и да подобрят работата на нервната система, като облекчат симптомите, отпуснат тялото и ума ви, подобрят съня ви и контролират кръвното ви налягане.

Те също така намаляват раздразнителността и премахват чувството за болка в мускулите и главата, облекчават крампите, сърцебиенето, тахикардията, депресията и т.н.

Пили ли сте чай от маруля?

Ако не, можете да пробвате, защото този зелено листен зеленчук притежава седативно действие, което го прави подходящ при раздразнение и нервност. Помага за успокояване на нервите и за подобряване на съня и същевременно контролира сърцебиенето.

В миналото нашите баби и прабаби са знаели за полезните свойства на марулята и са я използвали не само за салата.

За чай от маруля използвайте няколко листа от нея, запарени в гореща вода.

Според друга бабина рецепта, трябва да сложите листо маруля във водата, в която къпете бебето, за да спи то спокойно през нощта.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Защо сърцето излиза от ритъм?

    “Есента“ в живота, както и есента през годината, трябва да приемаме с благодарност, но и с повече внимание. Затова ще обърнем внимание и н ...
    16.11.2018
    39 208
    9