Отидете към основна версия

950 0

Кадиев обяви лекарства-рекордьори по поскъпване

  • георги кадиев-
  • онкология-
  • лекарства

Общинският съветник от БСП и неуспял кандидат за кмет Георги Кадиев разпространи чрез профила си във „Фейсбук“ списък от 8 лекарства за онкологични заболявания, които са поскъпнали рекордно за последните месеци.

Четири от тях са отбелязали между 441% и 497%, а останалите медикаменти отчитат по-скромен ръст между 254% и 343%. Най-много с 497% е поскъпнало Letrozole, а най-малко Buserelin – DDD – 254%.

Сметката показва, че средно лекарствата са поскъпнали с 386% и така са ощетили държавата с 8 716 445 лв.

Колона 7 показва каква е цената на всяко лекарство, постигната при търг, организиран от Министерство на здравеопазването (МЗ) през 2010 г.. Колона 10 показва цената, постигната без търг за 2011 г., вече по методика на НЗОК и с ползване на „референтни стойности”, т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави. Колона 9 показва ужасяващото поскъпване в проценти.

„Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност дистрибуторите. И с най-голяма сигурност управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори. Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват. И всичко това само от осем лекарства. Представете си какво става за цялата система на здравеопазването. Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата”, пише още в профила си във „Фейсбук“ Георги Кадиев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини