Last news in Fakti

21 Март, 2012 08:32 1 133 0

8 милиона лева за 8 лекарства изтекли от Здравната каса

  • кадиев-
  • лекарства
8 милиона лева за 8 лекарства изтекли от Здравната каса - 1
Снимка: БГНЕС

Само за 8 лекарства, основно за онкоболни има разлика в цените от над 8 милиона лева. Това заяви пред Нова телевизия Георги Кадиев, общински съветник от БСП в София.

Той поясни, че това са лекарства, които са в голямата си част за лекуване на рак на гърдата. Има едно лекарство, което е за жени в менопауза, но така или иначе само от тези 8 лекарства надценката във всяко едно от тях само за една година се движат между 250% за едно лекарства до 500% за друго, като средната надценка за всички тях е 386 %. Ето къде е черната каса. Нали говорихме за Бойко Борисов, който казва, да пукна, ако има черна каса. Ето ви къде е черната каса.

8 милиона са изтекли за една година чрез високата надценка на тези лекарства. Кадиев подчерта, че от тази надценка печелят производителите, дистрибуторите и най-много печелят тези, които създават правилата – т.е. управляващите. Тази надценка със сигурност са си я разпределили участниците в процеса, е сигурен Кадиев. Като мотив за оскъпяването той посочи корупцията.

Ние в предното управление се занимавахме няколко години да бъдат създадени централизирани търгове и тъкмо да заработи това, развалиха системата. Децентрализираха търговете и така се увеличиха надценките на лекарствата, каза Кадиев. Според него най-много пари изтичат чрез здравеопазването. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА