Отидете към основна версия

6 937 5

Защо целината е толкова полезна? (ВИДЕО)

  • целина-
  • здраве-
  • билки-
  • подправки-
  • растение-
  • полезно-
  • кореноплоден зеленчук

Този кореноплоден зеленчук е най-полезен и с най-голям ефект, когато е суров

Снимки: shutterstock

Целината е подценяван зеленчук, който има много полезни и лечебни свойства, заради които му е отредено важно място в народната медицина.

Той помага за отслабване, нормализира кръвното налягане, регулира метаболизма и куп други неща, които имат положителен ефект върху нашия организъм.

У нас целината се използва като кореноплоден зеленчук (стъбла, корен) и като подправка (листа). За тази цел са култивирани различни сортове — например с дебели и сочни стъбла и малка грудка или с добре развит корен, но дребни и жилави листа и стебла. И двете части на растението намират широко приложение в кулинарията.

Хубавото при целината е, че тя има ниско съдържание на калории. Именно затова прекрасен начин да свалите няколко излишни килограмът е като похапвате целина. В нея има голямо количество вода и именно затова с нея може да предотвратите чувството на глад.

Целината предотвратява натрупването на газове и спазми в червата. Укрепването на имунната система е сред ползите на целината. Използва се срещу диабет и за болки в стомаха. Това се дължи на съдържанието на антиоксиданти и полизахариди. В допълнение това прави целината полезна и за лечение на широк спектър от състояния, като болки в ставите, подагра, бъбречни и чернодробни инфекции, кожни заболявания, синдром на раздразнените черва и инфекции на пикочните пътища.

Целината е идеален източник на витамин А и В. Наличието на тези витамини в целината помага да се задоволят голяма част от дневните нужди на тялото. Освен това в тях се съдържа също и много калий, натрий, калций и магнезий и различни минерали. Именно затова тя се препоръчва на хора, страдащи от астма.

Консумацията на целина е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, тъй като тя намалява риска от инфаркт и инсулт. Също така целината контролира и кръвното налягане.

Проучвания доказват, че сокът от целина балансира холестерола чрез увеличаване на жлъчната секреция. Целината осигурява защита срещу рак. Според проучванията тя предотвратява разпространението на раковите клетки.

Бременните жени не бива често да консумират целина, защото тя повишава риска от спонтанен аборт. Прекомерната консумация може да предизвика алергични реакции също.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини