1 Януари, 2019 18:41 6 874 5

Защо целината е толкова полезна? (ВИДЕО)

  • целина-
  • здраве-
  • билки-
  • подправки-
  • растение-
  • полезно-
  • кореноплоден зеленчук

Този кореноплоден зеленчук е най-полезен и с най-голям ефект, когато е суров

Защо целината е толкова полезна? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Целината е подценяван зеленчук, който има много полезни и лечебни свойства, заради които му е отредено важно място в народната медицина.

Той помага за отслабване, нормализира кръвното налягане, регулира метаболизма и куп други неща, които имат положителен ефект върху нашия организъм.

У нас целината се използва като кореноплоден зеленчук (стъбла, корен) и като подправка (листа). За тази цел са култивирани различни сортове — например с дебели и сочни стъбла и малка грудка или с добре развит корен, но дребни и жилави листа и стебла. И двете части на растението намират широко приложение в кулинарията.

Защо целината е толкова полезна? (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Хубавото при целината е, че тя има ниско съдържание на калории. Именно затова прекрасен начин да свалите няколко излишни килограмът е като похапвате целина. В нея има голямо количество вода и именно затова с нея може да предотвратите чувството на глад.

Защо целината е толкова полезна? (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Целината предотвратява натрупването на газове и спазми в червата. Укрепването на имунната система е сред ползите на целината. Използва се срещу диабет и за болки в стомаха. Това се дължи на съдържанието на антиоксиданти и полизахариди. В допълнение това прави целината полезна и за лечение на широк спектър от състояния, като болки в ставите, подагра, бъбречни и чернодробни инфекции, кожни заболявания, синдром на раздразнените черва и инфекции на пикочните пътища.

Целината е идеален източник на витамин А и В. Наличието на тези витамини в целината помага да се задоволят голяма част от дневните нужди на тялото. Освен това в тях се съдържа също и много калий, натрий, калций и магнезий и различни минерали. Именно затова тя се препоръчва на хора, страдащи от астма.

Защо целината е толкова полезна? (ВИДЕО)

Консумацията на целина е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, тъй като тя намалява риска от инфаркт и инсулт. Също така целината контролира и кръвното налягане.

Проучвания доказват, че сокът от целина балансира холестерола чрез увеличаване на жлъчната секреция. Целината осигурява защита срещу рак. Според проучванията тя предотвратява разпространението на раковите клетки.

Защо целината е толкова полезна? (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Бременните жени не бива често да консумират целина, защото тя повишава риска от спонтанен аборт. Прекомерната консумация може да предизвика алергични реакции също.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    18 1 Отговор
    Много полезен зеленчук , аз лично предпочитам да го консумирам паниран на шайби и в трушийка със ракийка 🥂.
  • 2 1234

    4 5 Отговор
    Аз пък съм чувал,че уврежда зъбния емайл и разрушава зъбите.Пишете ако знаете нещо за това.
  • 3 vasik atanasova

    5 1 Отговор
    не е написано най същественото
  • 4 чичо к чо

    10 1 Отговор
    ами най същественото е че помага много на чичо ку....чо да седи изправен все на 12 часа ,това е
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.