Отидете към основна версия

12 082 10

Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това?

  • райска ябълка-
  • плод-
  • устойчив-
  • есенни плодове-
  • персимон-
  • полезно-
  • здраве-
  • храна

Колко "божествен" всъщност e "божественият плод"?

Снимки: shutterstock

Легенди се носят през вековете за полезните и вкусовите качества на плода, наречен "райска ябълка". Тя произхожда от далечните Китай и Япония и е успяла да си извоюва място не само на трапезата, но и в народната медицина на различни народи. Райската ябълка е може би един от най-екзотичните и същевременно най-студоустойчивите плодове сред субтропичните овощни растения.

Тези сладки ярки плодове се наричат още персимон и са много вкусни и богати на хранителни вещества. Нискокалорични и с високо съдържание на антиоксиданти, те са също страхотни при храносмилателни проблеми. Персимонът е богат на фибри и помага при симптоми от подуване до запек, успокоява корема и потиска апетита.

За родина на персимона / райската ябълка се приемат Китай и Япония, като едва през XVIII тя е пренесена в страните от Средиземноморието, след което и в Америка.

В България този вид ябълка пристига едва в средата на миналия век, но днес се отглежда в много региони на страната, защото по-голяма част от сортовете издържат при изключително ниски температури. Въпреки това райската ябълка вирее най-добре в субтропичния климатичен пояс и поради тази причина у нас я отглеждат предимно в по-южните райони като Черноморието, Пловдив, Сливен, Сандански, Петрич, Хасково и Карлово.

Как се консумира райската ябълка?

Най-често се препоръчва да се яде в суров, непреработен вид, тъй като по този начин се запазват в пълен състав всички ценни вещества. Не е за пренебрегване и фактът, че персимонът има изключително ниска трайност;

Плодовете могат да се консумират и под формата на сироп или компот, а също така и под формата на желе, сладко или мармалад.

Здравословни ползи от райската ябълка

Райската ябълка е плод, в състава на който се срещат в сравнително високи количества калий, калций, фосфор, натрий и желязо, витамин С и глутаминова киселина. Плодовете персимон са богати и на захари (глюкоза и фруктоза), пектинови вещества и багрила, което увеличава хранителната стойност на тези плодове.

В миналото оранжевите пловове на персимона са били добра алтернатива при лечение на патологични състояния като скорбут, именно заради високото съдържание на витамин С, което също така предпазва имунната система и се бори с инфекциите.

Днес в народната медицина райската ябълка намира приложение при лечение на анемия, нарушена функция на гастроинтестиналния тракт, както и при сезонни неразположения на организма (грип, настинка и др.), с цел повишаване на неговите съпротивителни сили.

Плодовете на персимона съдържат антиоксиданти, които помагат срещу процеса на стареенето и предпазват от заболявания, свързани с напредването на възрастта. Те са богати и на фибри, което помага за правилното храносмилане и за отслабване.

Плодоверте на райската ябълка помагат и за регулиране на нивата на кръвната захар, предотвратява спада на захар в кръвта и захарния глад.

В народната медицина се използват и като средство за облекчаване на запек и подуване на корема.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини