Легенди се носят през вековете за полезните и вкусовите качества на плода, наречен "райска ябълка". Тя произхожда от далечните Китай и Япония и е успяла да си извоюва място не само на трапезата, но и в народната медицина на различни народи. Райската ябълка е може би един от най-екзотичните и същевременно най-студоустойчивите плодове сред субтропичните овощни растения.
Тези сладки ярки плодове се наричат още персимон и са много вкусни и богати на хранителни вещества. Нискокалорични и с високо съдържание на антиоксиданти, те са също страхотни при храносмилателни проблеми. Персимонът е богат на фибри и помага при симптоми от подуване до запек, успокоява корема и потиска апетита.
За родина на персимона / райската ябълка се приемат Китай и Япония, като едва през XVIII тя е пренесена в страните от Средиземноморието, след което и в Америка.
В България този вид ябълка пристига едва в средата на миналия век, но днес се отглежда в много региони на страната, защото по-голяма част от сортовете издържат при изключително ниски температури. Въпреки това райската ябълка вирее най-добре в субтропичния климатичен пояс и поради тази причина у нас я отглеждат предимно в по-южните райони като Черноморието, Пловдив, Сливен, Сандански, Петрич, Хасково и Карлово.
Как се консумира райската ябълка?
Най-често се препоръчва да се яде в суров, непреработен вид, тъй като по този начин се запазват в пълен състав всички ценни вещества. Не е за пренебрегване и фактът, че персимонът има изключително ниска трайност;
Плодовете могат да се консумират и под формата на сироп или компот, а също така и под формата на желе, сладко или мармалад.
Здравословни ползи от райската ябълка
Райската ябълка е плод, в състава на който се срещат в сравнително високи количества калий, калций, фосфор, натрий и желязо, витамин С и глутаминова киселина. Плодовете персимон са богати и на захари (глюкоза и фруктоза), пектинови вещества и багрила, което увеличава хранителната стойност на тези плодове.
В миналото оранжевите пловове на персимона са били добра алтернатива при лечение на патологични състояния като скорбут, именно заради високото съдържание на витамин С, което също така предпазва имунната система и се бори с инфекциите.
Днес в народната медицина райската ябълка намира приложение при лечение на анемия, нарушена функция на гастроинтестиналния тракт, както и при сезонни неразположения на организма (грип, настинка и др.), с цел повишаване на неговите съпротивителни сили.
Плодовете на персимона съдържат антиоксиданти, които помагат срещу процеса на стареенето и предпазват от заболявания, свързани с напредването на възрастта. Те са богати и на фибри, което помага за правилното храносмилане и за отслабване.
Плодоверте на райската ябълка помагат и за регулиране на нивата на кръвната захар, предотвратява спада на захар в кръвта и захарния глад.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Перфений
18:20 31.10.2019
2 Ynd
А за райски оцет?
18:45 31.10.2019
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Радо
09:35 01.11.2019
5 джедай
09:42 01.11.2019
6 файчо
09:45 01.11.2019
7 инженер технолог по хранене
16:55 01.11.2019
8 друм
06:51 02.11.2019
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Свобода
21:37 24.09.2020