Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 18:09 10 546 10

Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това?

  • райска ябълка-
  • плод-
  • устойчив-
  • есенни плодове-
  • персимон-
  • полезно-
  • здраве-
  • храна

Колко "божествен" всъщност e "божественият плод"?

Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това? - 1
Снимки: shutterstock

Легенди се носят през вековете за полезните и вкусовите качества на плода, наречен "райска ябълка". Тя произхожда от далечните Китай и Япония и е успяла да си извоюва място не само на трапезата, но и в народната медицина на различни народи. Райската ябълка е може би един от най-екзотичните и същевременно най-студоустойчивите плодове сред субтропичните овощни растения.

Тези сладки ярки плодове се наричат още персимон и са много вкусни и богати на хранителни вещества. Нискокалорични и с високо съдържание на антиоксиданти, те са също страхотни при храносмилателни проблеми. Персимонът е богат на фибри и помага при симптоми от подуване до запек, успокоява корема и потиска апетита.

За родина на персимона / райската ябълка се приемат Китай и Япония, като едва през XVIII тя е пренесена в страните от Средиземноморието, след което и в Америка.

В България този вид ябълка пристига едва в средата на миналия век, но днес се отглежда в много региони на страната, защото по-голяма част от сортовете издържат при изключително ниски температури. Въпреки това райската ябълка вирее най-добре в субтропичния климатичен пояс и поради тази причина у нас я отглеждат предимно в по-южните райони като Черноморието, Пловдив, Сливен, Сандански, Петрич, Хасково и Карлово.

Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това?
Снимки: shutterstock

Как се консумира райската ябълка?

Най-често се препоръчва да се яде в суров, непреработен вид, тъй като по този начин се запазват в пълен състав всички ценни вещества. Не е за пренебрегване и фактът, че персимонът има изключително ниска трайност;

Плодовете могат да се консумират и под формата на сироп или компот, а също така и под формата на желе, сладко или мармалад.

Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това?
Снимки: shutterstock

Здравословни ползи от райската ябълка

Райската ябълка е плод, в състава на който се срещат в сравнително високи количества калий, калций, фосфор, натрий и желязо, витамин С и глутаминова киселина. Плодовете персимон са богати и на захари (глюкоза и фруктоза), пектинови вещества и багрила, което увеличава хранителната стойност на тези плодове.

В миналото оранжевите пловове на персимона са били добра алтернатива при лечение на патологични състояния като скорбут, именно заради високото съдържание на витамин С, което също така предпазва имунната система и се бори с инфекциите.

Днес в народната медицина райската ябълка намира приложение при лечение на анемия, нарушена функция на гастроинтестиналния тракт, както и при сезонни неразположения на организма (грип, настинка и др.), с цел повишаване на неговите съпротивителни сили.

Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това?
Снимки: shutterstock

Плодовете на персимона съдържат антиоксиданти, които помагат срещу процеса на стареенето и предпазват от заболявания, свързани с напредването на възрастта. Те са богати и на фибри, което помага за правилното храносмилане и за отслабване.

Плодоверте на райската ябълка помагат и за регулиране на нивата на кръвната захар, предотвратява спада на захар в кръвта и захарния глад.

В народната медицина се използват и като средство за облекчаване на запек и подуване на корема. Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това?
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перфений

    15 3 Отговор
    Аз се чудя, защо джипито ме изгони от кабинета си, когато и донесох 2кг. райска ябълка за рушвет...
  • 2 Ynd

    13 2 Отговор
    Става ли за ракия?
    А за райски оцет?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Радо

    1 0 Отговор
    И къ съ яде туй нящо???
  • 5 джедай

    7 0 Отговор
    Как се яде ли? Взимаш нож ,махаш дръжката на плода,обелваш го ,нарязваш го на парчета и го ядеш.
  • 6 файчо

    2 1 Отговор
    Дойде сезонът на персимона! Знаете ли какво е това? ТВЪЙРДО НЬЕ!
  • 7 инженер технолог по хранене

    2 0 Отговор
    Плодът има много приятен вкус,препоръчвам го. Избирайте узрели ябълки!Особенно е полезен за жените. За кожата им и стомашно-чревния тракт.
  • 8 друм

    3 1 Отговор
    От всичко става ракия от фекалии също
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Свобода

    1 0 Отговор
    Помага при деца, които нощем се напикават. 1 месец да консумират по 1 райска ябълка сутрин на гладно за предотвратяване на изпускането през нощта.