Райската ябълка е много ценен плод, в който се съдържа голямо количество полезни вещества: витамини А, В и С, йод и желязо. Те са особено полезни през есента, тъй като поддържат имунната и нервната системи и помагат на организма да се защити от различни инфекции, твърдят диетолозите.
Въпреки многобройните ползи за организма, този плод може да бъде и опасен за някои хора. Те рискуват сериозно, като консумират плода, чието име означава „божествен огън“.
Специалисти в областта на храненето разказаха за кого е вредно да яде този плод, пише сайтът Zdrave.to.
Лекарите предупреждават, че плодът трябва да се избягва от хора с проблеми с панкреаса или камъни в бъбреците.
Известно е, че този сезонен есенен плод изобилства от различни витамини. В миналото плодовете на райската ябълка са били използвани при лечение на скорбут.
Днес се използват предимно за лечение на настинка и кашлица, причинени от запушване на дихателните пътища с възпалителен секрет (за лечението се прави отвара от обвивката на плодовете), анемия и стомашно-чревни нарушения, малокръвие, разранени венци, диабет.
Налагането на компрес върху рани от месестата част на пресни плодове подпомага заздравяването им. Прахът, получен от стриването на изсушени листа на райска ябълка, се използва при кръвоизливи. Сокът действа отхрачващо.
Голямото количество йод прави плодовете много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.
В същото време има обаче хора, за които използването на райска ябълка може да бъде опасно. Диуретичният ефект на продукта го прави вреден за страдащите от камъни в бъбреците. В това число това също да се включат и пациенти с проблеми в панкреаса.
Райската ябълка съдържа голямо количество захар, което е опасно за диабетиците.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Супер
Коментиран от #4
20:10 24.09.2020
2 Слави Славов
20:21 24.09.2020
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Тракийска пепелянка
20:46 24.09.2020
6 Дзифт
22:03 24.09.2020
7 щъркел
09:45 25.09.2020