Отидете към основна версия

1 171 0

Роди се 5-милионното бебе в епруветка

  • бебе-
  • ин витро-
  • раждаемост-
  • население
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роди се 5-милионното бебе чрез изкуствено оплождане. Постижението бе оповестено на международна конференция в Турция. Световната статистика се води, откакто първото бебе в епруветка проплаква през 1978 година – това е британката Луис Браун.

Милиони родители с репродуктивни проблеми вече се радват на своите потомци. Така изкуственото оплождане мина поредната граница на своя успех, но не бива да се използва като „резервен вариант“ за семейства, които нарочно отлагат да станат родители, предупреждават експертите.

Всяка година по света се извършват около 1.5 милиона процедури ин витро, както и други подобни технологии за изкуствено оплождане. От тях се раждат 350 000 бебета, показват данните на Международния комитет за наблюдение на асистираната репродукция, цитирани от Би Би Си.

„Ин витро вече е стандартна процедура за двойките. Няма никакво място за срам или притеснение“, коментира гинекологът Стюарт Лавъри, спомняйки си  времена, когато изкуственото оплождане е било отричано като вмешателство в човешката природа.

Успехът на науката по отношение на раждаемостта не трябва да се приема като „застраховка“ за двойките, предупреждават учените. Дори и тогава напредването на възрастта може да се окаже проблем. От асистираната репродукция трябва да се възползват само тези, които имат истинска нужда от нея, категорични са специалистите. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини