28 Декември, 2011 12:28 919 1

През 2011 г. нов спад в раждаемостта

  • бебе-
  • шейново
През 2011 г. нов спад в раждаемостта - 1
Снимка: БГНЕС

Предварителните данни за броя на ражданията през 2011 г. показват нов спад на живородените спрямо 2010 г., което ще доведе до намаляване на раждаемостта до нивото от 2004 г. Това съобщи на пресконференция в БТА Магдалена Костова - началник на отдел "Демографска статистика" в Националния статистически институт (НСИ).

Очакванията са новородените да бъдат с около 5000 по-малко спрямо 2010 г., когато пък ражданията са били с 5000 по-малко спрямо предходната 2009 година. Според данните най-висока е била раждаемостта в Сливен, София и Варна, а най-ниска - в Кюстендил и Видин. Намалява относителният дял на ражданията от жени на възраст 20-29 години.

Увеличава се делът на децата, родени от жени във възрастовата група 30-39 год. По думите на Костова нараства броят на извънбрачните раждания, както и на многоплодните раждания. Намалява детската смъртност в България, но въпреки това страната ни остава с по-голям коефициент спрямо другите страни в ЕС, посочи експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дянко

    0 0 Отговор
    Дянков да коментира.