Отидете към основна версия

8 190 39

15% от котките в Ухан са заразени с новия коронавирус

  • котки-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • sars-cov-2-
  • covid-19-
  • заболяване

Освен нас хората, вирусът засяга различни видове бозайници

Снимка: shutterstock

Ветеринарните клиники в китайския град Ухан са направили проучване за разпространението на новия коронавирус сред животните, като последните изследвания доказват сериозен процент на заразявания сред котките, предаде сайтът bioRxiv, цитиран от агенция ТАСС.

“Предходни проучвания доказват, че котките могат да бъдат заразени с вируса SARS-CoV-2 (COVID-19)“, гласи публикацията на научното издание.

“Тук установяваме броя на болните котки, като засичаме специфични серумни антитела в кръвоносната им система“, се казва още в статията.

По време на кризата в китайския град са взети 39 проби, а след края ѝ са тествани още 102 животни от улиците и домовете на хората. 14,7% от котките са дали положителен резултат.

Освен любвеобвилните котета, вирусът би могъл да засегне и други бозайници, като маймуни, фретки, прилепи и хора, както вече ни е до болка познато.

По света има регистрирани над 1 млн. души, страдащи от коварния вирус, като на практика няма държава, която да не е била засегната през изминалите няколко месеца.

*Тежък остър респираторен синдром Коронавирус-2 (SARS-CoV-2) е името, дадено на новия коронавирус през 2019 г. COVID-19 е името, дадено на заболяването, свързано с вируса. SARS-CoV-2 е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хора.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини