Отидете към основна версия

20 684 12

Стотици дариха кръв за прерязания с джет, вече диша сам

  • благой-
  • прерязан-
  • джет-
  • д-р вяра церовска
Снимка: Фейсбук

Стотици дариха кръв за прерязания с джет, вече диша сам. Това съобщи директорът на пернишката болница д-р Вяра Церовска.

“Такова нещо не съм виждала досега. Толкова много хора дойдоха да помогнат, че се е наложило да ги връщат от кръвна банка. Сред донорите е имало млада майка, която все още кърми. Само 6 от всички обаче са били с тази кръвна група, която е много рядка. Благой е с АБ резус фактор отрицателен”, поясни Церовска, цитирана от "Мироглед".

На е взета и кръв от тийнеджъри, които тежали под 50 кг. Готовност да помогнат на Благой са изразили и кръвните центрове в Кюстендил, Благоевград и Военна болница. От цяла България пък се обаждали в пернишката болница да се интересуват как е пострадалия.

Състоянието на Благой е стабилно, но той все още не е вън от опасност. Медиците са преодолели пневмоторакс на белия дроб и са махнали апарата за командно дишане. Сега младежът диша само с помощта на кислородна маска. Лекарите се борят и да предотвратят тежки инфекции, които могат да се появят от разкъсаните тъкани.

“Момчето продължава да поддържа температура от 37,2 градуса. Правим всичко възможно да предотвратим усложнения”, категорична е Церовска.

Благой пострада докато плувал в язовир “Лобош” в неделя. Тогава той бе пометен от моторна лодка на столичани, които карали водни ски.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини