Малки порции, но качествено месо. Това препоръчва на читателите на Факти.бг един от най-известните диетолози в България проф. д-р Донка Байкова. А ако искаме да се наситим на по-голяма порция, нека начукаме месото и да направим една голяма тънка пържола. Най-пълноценна за човека е мускулната тъкан на животните.
Месото, яйцата, рибата и млякото са основен вносител на незаменими аминокиселини, които човешкият организъм сам не може да си набави, припомни проф. Байкова. Най-добре е 3-4 пъти седмично да ядем месо, два пъти седмично риба и два пъти седмично да заместваме месото с неговите растителни белтъчни алтернативи – бобовите и зърнените храни.
Българите си имаме сезонен модел на хранене и това не е нещо лошо. През зимата ядем повече месо, в това число и свинско, което е с по-лесно смилаемо в сравнение с говеждото, отбеляза проф. Байкова. Тя добави, че консумацията на месо през зимните месеци подпомага терморегулацията на организма и е нещо полезно.
Разбира се, трябва да се внимава с животинските мазнини, които са носител на холестерол. А това означава голям риск от атеросклероза, от инфаркти и инсулти, подчерта диетологът. Тя препоръчва колбасите, които съдържат сланина да се пекат, за да може мазнините да изтекат и да не се консумира.
Проф. Байкова беше категорична, че не препоръчва за консумация животински дреболии, а ако все пак те ни харесват, нека се ограничим с по-малки порции.