Last news in Fakti

9 Ноември, 2012 14:26 889 1

Брашното нагоре, захарта надолу

  • брашно-
  • яйца-
  • захар-
  • месо

През изминалата седмица цените на брашно тип "500" на дребно в големите супермаркети са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж се наблюдава във Враца - 0,33 лв./кг. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Изключение е област София, където цените на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) са по-ниски от тези на едро с 0,09 лв./кг. Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,16 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,39 лв./кг.

През периода 31 октомври – 7 ноември 2012 г. търговията с брашно тип "500" както на едро, така и на дребно остава на ценови нива, близки до тези от предходната седмица. Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,97 лв./кг, с 1% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. За поредна седмица средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходния седмичен период, съответно 1,10 и 1,13 лв./кг. Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,03 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети.

През анализирания период средните цени на

пилешко месо за страната както на едро, така и на дребно,

остават без съществена промяна. Средно за страната, цената на едро на замразеното пиле е 4,16 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. Средната за страната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се покачва с 1,5% спрямо предходната седмица, до 4,76 лв./кг. В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле остават в интервала от 4,08 лв./кг (Силистра) до 5,63 лв./кг (Ловеч). Цените на дребно на продукта в по-малките магазини на страната са средно с 0,69 лв./кг по-високи от тези на едро. През анализирания период цените на едро на прясно, охладеното пиле се движат в диапазона от 4,10 лв./кг в Търговище до 5,27 лв./кг във Враца.

В ГТВ охладеното пиле се предлага на цени от 4,89 лв./кг до 5,50 лв./кг. През изминалата седмица в ДТО охладеното пиле продължава да се предлага в ценовия интервал от 5,03 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 6,13 лв./кг (Ловеч). Цените на дребно на продукта в ДТО са средно с 0,49 лв./кг по-високи от тези на едро. За наблюдавания период средната за страната цена на охладеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 3,1%.

През периода 31 октомври – 7 ноември 2012 г. средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар са без съществена промяна. Средната цена на едро на захарта за страната намалява незначително спрямо предходния седмичен период – с 0,5% до 2,06 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове захарта се предлага на цени от 1,89 лв./кг (Добрич) до 2,25 лв./кг (Варна и Разград).

 

Средно за страната, цената на дребно на

захарта в големите търговски вериги е 2,22 лв./кг, с 0,4% по-ниска

спрямо предходната седмица. В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 2,32 лв./кг. През наблюдавания период цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,10 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети.

През наблюдавания период средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио са без съществена промяна. Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,88 лв./литър, с 0,3% под нивото от предходния седмичен период. Средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) нараства незначително спрямо предходната седмица (с 0,3%) до 3,15 лв./литър. Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) намалява с 0,3% спрямо предходната седмица до 3,27 лв./литър. Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са с 0,12 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти.

През периода 31 октомври - 7 ноември 2012 г. средните цени на едро и на дребно на

яйца за страната остават без промяна.

Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,27 лв./бр. до 0,30 лв./бр. (в Пазарджик и Пловдив). Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./бр. Предлагането на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е в границите от 0,24 лв./бр. във Варна до 0,30 лв./бр. в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и София. Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,26 лв./бр. (в Кърджали) до 0,31 лв./бр. (във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и София). Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,03 лв./бр.

През периода 31 октомври – 7 ноември 2012 г. цените на

агнешко месо по области остават без промяна

спрямо предходната седмица, с изключение на Варна, където се отчита поевтиняване на цялото агне на едро. През наблюдавания период предлагането на дребно на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа в ценовия интервал от 12,25 лв./кг (Хасково) до 13,35 лв./кг (Плевен), а в другите търговски обекти (ДТО) - от 12,00 лв./кг (Кърджали) до 14,20 лв./кг (Велико Търново). В резултат, средната цена на цяло агне за страната в ГТВ остава 12,91 лв./кг, а тази в ДТО - 13,36 лв./кг.През изтеклата седмица средната цена на цялото агне за страната в ДТО отново е с 0,45 лв./кг или с 2,2% по-висока от тази в ГТВ, като най-голяма е тази разлика в Ловеч (1,15 лв./кг). Средно за страната, цената на дребно на цяло агне в големите търговски вериги е по-ниска от тази на едро с 0,33 лв./кг, което се обяснява с факта, че в част от областите с най-високи цени на едро не е регистрирано предлагане на дребно в ГТВ.

През изминалата седмица цените на едро на агнешки бут се задържат в границите от 13,50 лв./кг в Габрово и Ловеч до 13,75 лв./кг в Плевен. При липса на колебания по области, средната стойност за страната се запазва на нивото предходната седмица - 13,61 лв./кг. При предлагането на дребно на агнешки бут в магазинната мрежа из страната също не са отчетени седмични ценови изменения. Средната цена на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги остава 13,66 лв./кг. Цените на агнешкия бут в ДТО са средно с 0,71 лв./кг или с 5,2% по-високи от тези в ГТВ. Средно за страната, цената на дребно на агнешкия бут в ДТО е по-висока от тази на едро с 0,76 лв./кг, докато в ГТВ тази разлика е едва 0,05 лв./кг.

През наблюдавания период предлагането на едро на агнешката плешка се движи в ценовия интервал от 13,20 лв./кг до 13,79 лв./кг. Средната за страната цена на дребно на агнешката плешка в големите търговски вериги е по-ниска от тази в по-малките магазини с 0,20 лв./кг или с 1,5%, като разликата достига до 3,01 лв./кг във Варна. Средно за страната, цените на дребно на продукта в ГТВ и в ДТО са съответно с 0,14 и 0,34 лв./кг по-високи от цената на едро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невалидната бюлетина

    0 0 Отговор
    Накратко казано: -Яжте паси!