Отидете към основна версия

28 Октомври, 2020 18:53, обновена 28 Октомври, 2020 18:53 20 772 15

Какво става с тялото ви, ако ядете по 2 яйца на ден?

  • яйца-
  • ползи-
  • 2 яйца-
  • две яйца-
  • консумация-
  • здраве

Яйцата съдържат протеини, антиоксиданти, витамини и минерали

Снимка: shutterstock

Полезните свойства на яйцата многократно са били поставяни под съмнение. Лекари, диетолози, специалисти по хранене и дори фитнес инструктори са заклеймявали този продукт като "лош", но има много доказателства в напълно обратното.

Едно неотдавнашно изследване, направено в Еквадор, разкрива поредната доза неоспорими доказателства за ползите от консумацията на яйца. Според изследването едно яйце на ден помага на подрастващите да растат по-бързо.

Оптималната доза на ден обаче, е 2 до 3 яйца.

Сайтът Bright Side е събрал резултатите от няколко скорошни проучвания, които описват ползите от яйцата за нашето здраве.

Ето какви са те:

Укрепват имунната ви система

2 яйца съдържат 59% от препоръчителния хранителен прием на селен, 32% от (RDI) приема на витамин А и 14% от RDI за желязо. В комбинация, всички тези хранителни вещества укрепват имунната система. Яйцата действат и като едно от най-добрите средства за предпазване от настинка и грип.

Добра памет

Фосфолипидите, които осигуряват нормална комуникация на мозъчните клетки, се състоят от холин. Клинично доказано е, че този витамин е най-важният строителен материал на мозъка. Ако ядете 2 яйца на ден, тялото ви получава достатъчно от това хранително вещество. Недостигът на холин води до намаляване на паметта.

Здрави зъби

Яйцата, заедно с рибата, млякото и гъбите, са добър източник на витамин D. Eдно яйце дневно ви осигурява 10% от препоръчителните дневни дози. От своя страна, витамин D заздравява зъбите и венците и помага за абсорбирането на калция.

Здрави коса, кожа и нокти

Яйцата са богати на витамини от група В, включително витамин В12, В5, биотин, рибофлавин, тиамин и селен. Всички тези витамини имат чудесен ефект върху вашата коса, кожа и нокти. Те подхранват клетките, подпомагат еластичността на кожата и противодействат на щетите, причинени от свободните радикали.

Забавя стареенето

До това заключение достигат холандски учени. При 87% от жените на възраст от 35 до 40 г. старческите петна изчезнали, а кожата станала по-стегната. При мъжете бръчките около очите се изгладили.

Намалява риска от рак

Холинът, който е толкова необходим на мозъка, също намалява риска от развитие на рак. Според резултатите от проучване, сред жените, чиято ежедневна диета в юношеска възраст е включвала яйца, рискът от развитие на рак на гърдата намалява с 18%.

Намаляват теглото

Aмериканските учени стигат до извода, че ако комбинирате нискокалорична диета с яйца за закуска, ще отслабнете два пъти по-бързо. Освен това, подобна закуска ви засища за дълго и ви позволява да намалите количеството консумирана храна през остатъка от деня.

Подобрява зрението

Aмериканско изследване доказва, че яйцата са богати на веществото лутеин. То спомага за по-ясно и остро зрение. При недостиг се натрупват разрушителни промени в очните тъкани, което влошава зрението.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 79 гласа.

Свързани новини