Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 18:53, обновена 25 Юни, 2022 15:04 20 761 15

Какво става с тялото ви, ако ядете по 2 яйца на ден?

  • яйца-
  • ползи-
  • 2 яйца-
  • две яйца-
  • консумация-
  • здраве

Яйцата съдържат протеини, антиоксиданти, витамини и минерали

Какво става с тялото ви, ако ядете по 2 яйца на ден? - 1
Снимка: shutterstock

Полезните свойства на яйцата многократно са били поставяни под съмнение. Лекари, диетолози, специалисти по хранене и дори фитнес инструктори са заклеймявали този продукт като "лош", но има много доказателства в напълно обратното.

Едно неотдавнашно изследване, направено в Еквадор, разкрива поредната доза неоспорими доказателства за ползите от консумацията на яйца. Според изследването едно яйце на ден помага на подрастващите да растат по-бързо.

Оптималната доза на ден обаче, е 2 до 3 яйца.

Сайтът Bright Side е събрал резултатите от няколко скорошни проучвания, които описват ползите от яйцата за нашето здраве.

Ето какви са те:

Какво става с тялото ви, ако ядете по 2 яйца на ден?
Снимка: shutterstock

Укрепват имунната ви система

2 яйца съдържат 59% от препоръчителния хранителен прием на селен, 32% от (RDI) приема на витамин А и 14% от RDI за желязо. В комбинация, всички тези хранителни вещества укрепват имунната система. Яйцата действат и като едно от най-добрите средства за предпазване от настинка и грип.

Добра памет

Фосфолипидите, които осигуряват нормална комуникация на мозъчните клетки, се състоят от холин. Клинично доказано е, че този витамин е най-важният строителен материал на мозъка. Ако ядете 2 яйца на ден, тялото ви получава достатъчно от това хранително вещество. Недостигът на холин води до намаляване на паметта.

Здрави зъби

Яйцата, заедно с рибата, млякото и гъбите, са добър източник на витамин D. Eдно яйце дневно ви осигурява 10% от препоръчителните дневни дози. От своя страна, витамин D заздравява зъбите и венците и помага за абсорбирането на калция.

Здрави коса, кожа и нокти

Яйцата са богати на витамини от група В, включително витамин В12, В5, биотин, рибофлавин, тиамин и селен. Всички тези витамини имат чудесен ефект върху вашата коса, кожа и нокти. Те подхранват клетките, подпомагат еластичността на кожата и противодействат на щетите, причинени от свободните радикали.

Забавя стареенето

До това заключение достигат холандски учени. При 87% от жените на възраст от 35 до 40 г. старческите петна изчезнали, а кожата станала по-стегната. При мъжете бръчките около очите се изгладили.

Намалява риска от рак

Холинът, който е толкова необходим на мозъка, също намалява риска от развитие на рак. Според резултатите от проучване, сред жените, чиято ежедневна диета в юношеска възраст е включвала яйца, рискът от развитие на рак на гърдата намалява с 18%.

Намаляват теглото

Aмериканските учени стигат до извода, че ако комбинирате нискокалорична диета с яйца за закуска, ще отслабнете два пъти по-бързо. Освен това, подобна закуска ви засища за дълго и ви позволява да намалите количеството консумирана храна през остатъка от деня.

Подобрява зрението

Aмериканско изследване доказва, че яйцата са богати на веществото лутеин. То спомага за по-ясно и остро зрение. При недостиг се натрупват разрушителни промени в очните тъкани, което влошава зрението.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 79 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отчаян

    46 13 Отговор
    Обичам яйца, но няма откъде да си купя.
    В магазина има само снесени от кокошки със заковани с пирони крака в клетка 30х30 см. Такъв продукт има само токсини.
    Това са прокълнати от кокошката яйца!
  • 2 Някой си

    18 7 Отговор
    С наденичка или без?

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кокошките

    24 5 Отговор
    са наркомани и раждат болни плодове! От храната идват всички болести.
  • 5 Дормушев

    17 2 Отговор
    Яйзата от пъдпъдък действат като виагра. Изпробвал съм ги.
  • 6 рттт

    17 7 Отговор
    ако ядете яйца всеки ден ще ви писне след месец най-много
  • 7 Руси

    29 5 Отговор
    Голяма статия. Преведена, преписана. И никъде не става ясно, как да са приготвени яйцата? Пържени, варени, сурови.... Нищо по темата.

    Коментиран от #15

  • 8 йокин

    11 9 Отговор
    В клетки са,НО СА ЩАСТЛИВИ.
  • 9 Лора

    11 6 Отговор
    Вкусно е и няма какво да, ти стане, ако нямаш здравословни проблеми, лош холестерол, високо кръвно, болен черен дроб....
  • 10 Брендолета

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Може и със салам цър пър в тиганчето. После заливаш с разбърканите яйца. Правиш салатка и добър апетит следва от тази подготовка.
  • 11 Гуру

    17 5 Отговор
    Всяка сутрин дългокрака кака да ми яде двете яйца с наденица ше ми се отрази най-добре.
  • 12 Емонем

    13 3 Отговор
    Яйцата са полезни и всеки ден варени пържени и за смучене
  • 13 Голям Слон

    13 1 Отговор
    Преди около 10 години имах сериозен проблем с холестерола - три пъти над нормата. При положение, че нямах грам мазнина по себе си. Омазняването на черния дроб излезна при една дребна операция. Оказа се, че черният ми дроб лошо усвоява мазнините. Изкуствените мазнини. Тогава прекалявах с купешкото прясно мляко. Но и тогава, и сега, ям средно по 6-7 яйца дневно - пържени и варени. Спрях да пия купешки боклуци, минах на домашна храна. И без никаква промяна в режима сега по черния дроб омазняване няма. Кой какво говори и пише във времето, рядко ме интересува. Ям онова, което ми е сладко и, да чукна на дърво, здравето и външният ми вид са изключителни. Не пуша, не пия, сръбвам по чашка вино в хладните сезони. Спортувам...
  • 14 Дедо1

    6 5 Отговор
    Некой иска ли да му чукна две яйца,да го застроя
  • 15 Читател

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Руси":

    Като Роки - много ясно.