Полезните свойства на яйцата многократно са били поставяни под съмнение. Лекари, диетолози, специалисти по хранене и дори фитнес инструктори са заклеймявали този продукт като "лош", но има много доказателства в напълно обратното.
Едно неотдавнашно изследване, направено в Еквадор, разкрива поредната доза неоспорими доказателства за ползите от консумацията на яйца. Според изследването едно яйце на ден помага на подрастващите да растат по-бързо.
Оптималната доза на ден обаче, е 2 до 3 яйца.
Сайтът Bright Side е събрал резултатите от няколко скорошни проучвания, които описват ползите от яйцата за нашето здраве.
Ето какви са те:
Укрепват имунната ви система
2 яйца съдържат 59% от препоръчителния хранителен прием на селен, 32% от (RDI) приема на витамин А и 14% от RDI за желязо. В комбинация, всички тези хранителни вещества укрепват имунната система. Яйцата действат и като едно от най-добрите средства за предпазване от настинка и грип.
Добра памет
Фосфолипидите, които осигуряват нормална комуникация на мозъчните клетки, се състоят от холин. Клинично доказано е, че този витамин е най-важният строителен материал на мозъка. Ако ядете 2 яйца на ден, тялото ви получава достатъчно от това хранително вещество. Недостигът на холин води до намаляване на паметта.
Здрави зъби
Яйцата, заедно с рибата, млякото и гъбите, са добър източник на витамин D. Eдно яйце дневно ви осигурява 10% от препоръчителните дневни дози. От своя страна, витамин D заздравява зъбите и венците и помага за абсорбирането на калция.
Здрави коса, кожа и нокти
Яйцата са богати на витамини от група В, включително витамин В12, В5, биотин, рибофлавин, тиамин и селен. Всички тези витамини имат чудесен ефект върху вашата коса, кожа и нокти. Те подхранват клетките, подпомагат еластичността на кожата и противодействат на щетите, причинени от свободните радикали.
Забавя стареенето
До това заключение достигат холандски учени. При 87% от жените на възраст от 35 до 40 г. старческите петна изчезнали, а кожата станала по-стегната. При мъжете бръчките около очите се изгладили.
Намалява риска от рак
Холинът, който е толкова необходим на мозъка, също намалява риска от развитие на рак. Според резултатите от проучване, сред жените, чиято ежедневна диета в юношеска възраст е включвала яйца, рискът от развитие на рак на гърдата намалява с 18%.
Намаляват теглото
Aмериканските учени стигат до извода, че ако комбинирате нискокалорична диета с яйца за закуска, ще отслабнете два пъти по-бързо. Освен това, подобна закуска ви засища за дълго и ви позволява да намалите количеството консумирана храна през остатъка от деня.
Подобрява зрението
Aмериканско изследване доказва, че яйцата са богати на веществото лутеин. То спомага за по-ясно и остро зрение. При недостиг се натрупват разрушителни промени в очните тъкани, което влошава зрението.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 отчаян
В магазина има само снесени от кокошки със заковани с пирони крака в клетка 30х30 см. Такъв продукт има само токсини.
Това са прокълнати от кокошката яйца!
18:58 28.10.2020
2 Някой си
Коментиран от #10
18:58 28.10.2020
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Кокошките
19:02 28.10.2020
5 Дормушев
19:05 28.10.2020
6 рттт
19:08 28.10.2020
7 Руси
Коментиран от #15
19:55 28.10.2020
8 йокин
20:23 28.10.2020
9 Лора
20:32 28.10.2020
10 Брендолета
До коментар #2 от "Някой си":
Може и със салам цър пър в тиганчето. После заливаш с разбърканите яйца. Правиш салатка и добър апетит следва от тази подготовка.20:36 28.10.2020
11 Гуру
23:18 28.10.2020
12 Емонем
23:24 28.10.2020
13 Голям Слон
11:02 29.10.2020
14 Дедо1
15:25 29.10.2020
15 Читател
До коментар #7 от "Руси":
Като Роки - много ясно.18:01 29.10.2020