Отидете към основна версия

10 810 30

Нещо притеснително се случва със Земята

  • планета-
  • земя-
  • земята-
  • луна-
  • скорост на въртене

Учени установиха тревожна тенденция, свързана с въртенето на планетата ни

Снимка: Shutterstock

В последно време експертите отбелязват, че скоростта на въртене на Земята вече не е стабилна. Миналата година например планетата ни е започнала да се върти малко по-бързо без видима причина. Тази година тя отново се забави, пише Блиц, цитирайки "Дейли Стар".

С течение на времето въпросът става все по-сериозен. Някои експерти твърдят, че скоро може да се наложи да се въведе нова отрицателна "високосна секунда", за да може времето да се синхронизира с движението на Земята.

Продължителността на деня достига 86 400 секунди. За да се съобразят с универсалното координирано време, специалистите понякога добавят специална "високосна" секунда. Допълнителната секунда е добавена за последен път преди пет години.

Ник Стаматакос е заявил, че са се опитали да моделират как ще се наложи да се коригира времето в бъдеще. В резултат на това учените са успели да изчислят само следващите шест месеца. Причината за това е, че планетата изведнъж започва да се върти ту по-бавно, ту по-бързо.

Трябва да се обърне внимание и на факта, че Луната постепенно се отдалечава от Земята. Това може да е една от причините за нестабилността на планетата ни. Учените не изключват възможността Луната да напусне орбитата си напълно, което би имало катастрофални последици за абсолютно всичко живо на Земята.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.

Свързани новини