Отидете към основна версия

1 660 0

През януари може да се заснеме най-ярко видимата комета (СНИМКИ)

  • комета-
  • най-ярка-
  • януари

Това е Кометата C/2020 V2 (ZTF)

Снимка: Shutterstock

Началото на 2023 г. е възможност за любителите астрономи да наблюдават и да заснемат две комети, открити при наблюдения по програмата Zwicky Transient Facility (ZTF) от обсерваторията Паломар, Калифорния. Една от тях е най-ярката очаквана комета за годината, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

Кометата C/2020 V2 (ZTF) в първите нощи на януари ще бъде в околополярната област на небето - видимо недалеч от звездата гама-Цефей. Тогава тя ще бъде с яркост от около 9.8-а видима звездна величина, което я прави подходяща по-скоро само за фотографски наблюдения, каза Маркишки. Той е автор на традиционното безплатно издание на катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Гид на любителя астроном". Справочникът, който е достъпен онлайн на сайта на катедрата, съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления и съвети за тяхното наблюдение от България към любителите астрономи.

От около средата на януари до около средата на февруари с бинокъл или с малък телескоп ще може да се проследи небесният път на кометата C/2022 E3 (ZTF). Към момента тя е най-ярката очаквана комета за 2023 г. - с максимална яркост около 5-а видима звездна величина. С тази яркост се очаква тя да бъде видима над северния хоризонт в един по-тесен интервал време - в последните няколко нощи на януари и през първата седмица на февруари. Фотографски кометата е вече достъпна, предвид, че с телескоп или с телеобектив могат да се фотографират слаби обекти, незабележими при визуални наблюдения. В края на януари и през февруари C/2022 E3 ще се движи през съзвездията Малка мечка, Жираф и Колар.

Тази комета ще премине през перихелия си на 12 януари 2023 г., на разстояние 166.39 млн. км от Слънцето. Кометата е открита на 2 март 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини