Отидете към основна версия

2 653 8

Учени с ново откритие за астероида, причинил изчезването на динозаврите

  • динозаври-
  • астероид-
  • глобална зима-
  • изследване-
  • учени

Екипът от учени се надяват, че проучванията ще ни дадат по-ясна представа какво да очакваме в настоящата климатична криза

Снимка: Shutterstock

Учените откриха, че астероидът, който е унищожил динозаврите, не е предизвикал дълготрайна глобална зима - откритие, което повдига нови въпроси за това какво се е случило на Земята след удара.

В един пролетен ден преди 66 милиона години астероид с диаметър 10 километра се разбил в полуостров Юкатан и почти сложил край на живота на Земята. Това събитие, наречено въздействието на Чиксулуб, предизвикало масово унищожение на около 75% от видовете, включително на динозаврите.

Но как точно е убило динозаврите остава мистерия - в края на краищата те не са били събрани под астероида в очакване да бъдат смачкани. В продължение на десетилетия учените спекулират, че ударът е изхвърлил толкова много прах и мръсотия в атмосферата, че е предизвикал "глобална зима" - период на продължително охлаждане, по време на който глобалните температури се сринали.

Техните проучвания показват, че Земята може да се възстанови от събития, променящи климата, по-бързо, отколкото се смяташе досега - но не и без да предизвика масово унищожение на видове, каза О'Конър.

Сега учените планират да изследват въглища от повече райони в САЩ, за да съберат още сведения за температурните промени през хилядолетията, които биха довели до влиянието, което астероидът е имал. Те се надяват, че тези данни ще им помогнат да разграничат ефектите на вулканизма от въздействието на Чиксулуб и че паралелите с вулканичното затопляне ще ни дадат по-ясна представа какво да очакваме в настоящата климатична криза.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини