Необходими продукти:
60 мл студен ягодов сироп 60 мл джин 100 мл тоник 1 малка чаена лъжичка сок от лайм листенца мента или стрък мащерка за украса ледСъставки за ягодов сироп:
1 кг зрели ягоди 500 мл вода 20 лъжици захар 2 големи лъжици лимонов сокПриготвяне на сироп:
Отстранете дръжките на ягодите, измийте ги, разполовете ги и ги сложете в съд за готвене. Добавете водата и захарта и варете на среден огън. Когато водата заври, намалете малко температурата и оставете да поври леко 20 минути, след което отстранете от котлона и го оставете да изстине напълно.
Вземете цедка, покрийте я със слой тънък тензух и я поставете върху по-широка купа. Прецедете ягодите и сиропирайте през него, след това вземете тензух, съберете ягодите и внимателно завъртете тензуха, за да изстискате още малко сироп от ягодите. Разбъркайте лимоновия сок и след това изсипете сиропа в буркана. Съхранявайте го в хладилник за максимум две седмици.
Напълнете чашата си до половината с лед. След това първо сипете ягодовия сироп, добавете джина и накрая залейте с тоника. Добавете малко сок от лайм и по желание гарнирайте с мента или мащерка, пише zadovoljna.hr, цитиран от vesti.bg.