Отидете към основна версия

2 398 27

Защо граф Дракула е плакал с кървави сълзи?

  • дракула-
  • влад цепеш-
  • граф дракула-
  • кръв-
  • кървави сълзи-
  • генетична мутация-
  • заболявания

Учени смятат, че Влад Цепеш е страдал от редица респираторни и кожни заболявания, свързани с възпаления, сред тях и предполагаема генетична мутация

Снимка: Shutterstock

Нови изследвания разкриха, че Влад Цепеш може да е страдал от здравословно състояние, заради което е плачел с кървави сълзи. За разлика от своя измислен двойник обаче, смъртният тиранин изглежда е страдал от различни респираторни и кожни заболявания, свързани с възпаления, предава vesti.bg, позовавайки се на iflscience.

Носител на куп плашещи названия, най-известно от които е Влад Дракула (което означава „Синът на дракона“), Влад Цепеш управлявал Влахия (която граничи с Трансилвания) с железен (и доста окървавен) юмрук през XV-ти век. Възприеман като герой в Румъния заради това, че защитавал региона, който управлявал, известният средновековен владетел, според историци, е отговорен за смъртта на около 80 000 човека, много от които били набивани на кол.

Смята се също, че Влад е вдъхновил класическия роман на Брам Стокър от 1897 г. „Дракула“, въпреки че това никога не е било потвърдено. Авторите на ново проучване анализирали три документа, написани от самия Цепеш, за да научат повече за здравето на легендарния деспот.

Написани в Трансилвания през 1457 и 1475 г., трите писма са адресирани до владетеля на град Сибиу, Томас Алтембергер, и се занимават със светски въпроси като събирането на данъци. Като използваха щадяща техника, включваща етилен-винил ацетат (EVA), изследователите успели да изолират и идентифицират пептиди и протеини, присъстващи върху средновековните документи.

„Открихме около 500 пептида, от които около 100 със сигурност са от човешки произход“, пишат авторите на изследването. „Пептиди, свързани с кръвни протеини или от тези участващи в дихателната система, бяха идентифицирани във всички документи, с които работихме.“

Сред откритите съединения са пептиди, свързани с цилиопатия, което показва, че Влад може да е имал генетична мутация, която затруднявала функцията на неговите клетки и органи. Идентифицирани са и други протеини, свързани с възпалителни процеси, което предполага, че той вероятно е имал проблеми с кожата и дихателните пътища.

Интересно е, че изследователите открили, че „три пептида, свързани с протеини на ретината и сълзите, са открити само в документите от 1475 г.“ Въз основа на това учените смятат, че е възможно Влад Цепеш да е имал хемолакрия, което означава, че сълзите му били примесени с кръв.

„Въпреки че протеомичните данни не могат да се считат за изчерпателни сами по себе си, тези идентификации могат да показват, че Дракула е „плакал с кървави сълзи“, пишат авторите на изследването.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.

Свързани новини