Отидете към основна версия

5 743 28

Старото име на известен наш курорт е Узун Кум

  • история-
  • златни пясъци-
  • узун кум-
  • старо име-
  • ново име-
  • плаж-
  • море-
  • черно море

Преди да бъде наречена Златни пясъци, местността е носила името Узун Кум - дълги пясъци

Снимка: Shutterstock

Златни пясъци е един от най-известни наши черноморски курорти, който всяка година привлича хиляди българи и чужденци. Но знаете ли какво е старото име на местността? Кога е създадено самият курорт и каква е причината за това? Отговорите ще намерите по-надолу в текста.

Историята на Златни пясъци

Старото име на местността е Узун кум – в превод от турски означава дълги пясъци, информира poznanieto.bg. Това място е познато от дълбока древност, но чак след Освобождението по идеята на братята Шкорпил – Херман и Корпил, това място е превърнато в курорт. Това се случва още през далечната 1915 година.

Тази идея не е реализирана веднага от българските власти и се стига чак до 1955 година. Тогава с постановление на Министерски съвет е решено да бъдат изградени 2 модерни курортни комплекса около Варна – първият е Свети Константин и Елена (Дружба), а вторият е Златни пясъци.

Изграждането на Златни пясъци

Изборът на мястото на курорта не е случайно. Мястото е известно със своята девствена гора и дълга плажна ивица, което го прави подходящ избор за място за отдих. На броени метри от морския бряг е имало сладководно езеро, в което са живеели водни костенурки, но за съжаление не било съхранено.

Малко известен факт е, че на това място е имало страшно много змии. Предприети са сериозни мерки тяхната популация да бъде ограничена и преместена на друго място, което ще е далеч от хората. Дори се стига до там, че са призовани специалисти от зоологическите градини из страната, които да помогнат. Внасят се таралежи от Албания, които да помогнат по естествен начин със справянето с пълзящите влечуги.

Проектът за изграждането на Златни пясъци е възложен на 13 архитекти, начело с Георги Ганев. Проектът бива изграден на 2 етапа: хотелски комплекси и увеселителни заведения

Първата копка е на 11 август 1956 и до края на годината първият хотел е готов. Още през следващата 1957 година се построяват повече от 10 нови хотела. В цялост курортът бива завършен през 1965 година.

Интересен факт е как през годините се променя предназначението на курорта. Първоначалната идея е той да бъде място за семейна почивка на туристи от България и чужбина. Това трябва да бъде свързани и с балнеолечението, което да бъде водещата сила. Но постепенно това се променя и курортът се насочва по-скоро в развлекателната сфера, като това се засилва най-много през 90-те години.

Плажна ивица

Нещото, с което е известен е плажът на Златни пясъци. Самото му име подсказва, че това идва от уникалната структура на пясъка – той е фин и златист и се отличава като характеристика от другите плажни ивици. Плажната ивица е с дължина от цели 3,5 км.

Друг емблематичен обект е природният парк Златни пясъци. Интересно е ,че той е създаден още преди самият курорт. Това се случва през 1943 година. Първоначално курортът е част от него, но по-късно бива изваден. В самия природен парк могат да се видят много разнообразни растителни и животински видове.

Има цели 9 маршрута – 5 класически и 4 специализирани (детски, веломаршрути). Гордостта на парка са множеството запазени чешми, които се захранват от местни извори.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини