Отидете към основна версия

2 416 10

Откриха древно селище във Франция след 150-годишно търсене

  • неолитно селище-
  • франция-
  • аргеолози-
  • неолит

Новата находка представлява голяма крачка напред в разбирането за икономическата, социалната и териториалната организация на неолита

Снимка: Shutterstock

Следи от древно селище са открити в обширната неолитна местност Маре дьо Сен Гонд в Североизточна Франция, благодарение на които археолозите придобиват по-ясна представа за неговата социална организация 150 години, след като се натъкват на първите кремъци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип.

"Мястото е било напълно структурирано. Основите на нашето общество вече са положени", казва Мартино, като допълва, че то е било обитавано от земеделци и скотовъдци, които са се заселили в близост до вода.

Последователните открития са резултат от изследователска програма, стартирала преди двадесет години под ръководството на Националния център за научни изследвания. В последната кампания са участвали общо около петдесет души, сред които изследователи от най-различни дисциплини от Франция и чужбина, както и двадесет "разкопвачи", предимно студенти по археология.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини