Отидете към основна версия

3 889 19

Поп фолк иконата Таня Боева навърши 50 години

  • таня боева-
  • поп фолк-
  • певица-
  • рожден ден-
  • юбилей

Таня Боева е единственият поп фолк изпълнител, печелил награда от "Златния орфей"

На 3 ноември рожден ден празнува певицата Таня Боева, научи Sofia24.bg. Тя е родена през 1973 година в Тополовград. Боева е лауреат и носител на Първа награда и на статуетката в конкурса за млад изпълнител на фестивала "Златният Орфей“. Тя е единственият изпълнител в поп фолк жанра, печелил тази награда. Носител на статуетка и първа награда за изпълнител в първия по рода си фестивал в попфолка "Златният мустанг“. Притежава редица статуетки и награди и от фестивала "Пирин фолк“.

Таня Боева показва своя музикален талант още, когато е едва на две годинки. Когато е на 13 години започва да пее в ученическа група, наречена "Алхимиците“, а по-късно пее и в различни заведения. Изпълнителката започва професионалната си кариера през 1994 г., когато записва няколко песни с оркестър "Димитровград“. През 1995 г. участва на тогавашното издание на "Златният Орфей“, където печели наградата за млад изпълнител с песента "Космичен блус“.

На следващата година отново взема участие във фестивала с песента "Сребрее косата ти рано, мамо“ в дует с Даниела Петкова и печелят втора награда. През 1987 година излиза дебютният ѝ албум, съдържащ само поп-песни. Албумът се нарича "Обичай ме с нежност и душа“, а песните в него са на Димитър Гетов, Найден Андреев, Васил Илиев и Хайгашод Агасян.

Голямата си популярност и успех Таня Боева получава с албума "Дама пика“ през 1999 година. Сред най-известните ѝ песни са "Лутам се", "Всичко е истина", "Лошо момче", "Черно на бяло" (изпълнява я с Руслан Мъйнов), "Диви ангели", "Боли от любовта" и други.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.

Свързани новини