Отидете към основна версия

2 491 25

Учени разбраха защо ни боли глава от червеното вино

  • червено вино-
  • главоболие-
  • съставки-
  • грозде

Откритието на американските учени обаче среща отпор сред специалистите

Снимка: Shutterstock

Американски учени смятат, че са установили защо някои хора получават главоболие от една чаша червено вино, въпреки че пият безпроблемно друг алкохол. Това се дължи на съединение в гроздето, което може да промени начина, по който тялото преработва алкохола, съобщава БТА.

Съединението е антиоксидантът кверцетин. Червеното грозде съдържа повече от него, когато е изложено на много слънце. Това означава, че по-скъпите червени вина са по-лоши за хората, предразположени към главоболие, от евтините, обяснява един от учените проф. Андрю Уотърхаус от Университета на Калифорния.

Някои специалисти обаче са скептични към това заключение. Проф. Роджър Кордър, експерт по експериментални лечения в университета "Куин Мери" в Лондон, припомни широкоизвестния факт, че евтините вина предизвикват повече главоболие, затова по-полезно може да бъде изучаването на някои от добавките, използвани в тях.

Има няколко теории за главоболието от червено вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество. Според някои причина са сулфитите, които увеличават трайността. Те обаче са повече в сладките бели вина, а не в червените. И макар някои хора да имат алергия към тях, има малко доказателства те да са причинител на главоболието.

Друг възможен виновник е хистаминът - съставка, срещана повече в червените вина. Хистаминът може да разшири кръвоносните съдове и това да предизвика главоболие. Но и за това обаче няма абсолютни доказателства.

Известно е , че хората от Източна Азия понасят по-трудно всякакъв алкохол заради ген, отразяващ се на метаболитния ензим алдехид дехидрогеназа. Възможно е главоболието от вино да има подобно обяснение.

Учените са доказали лабораторно, че кверцетинът може непряко да блокира действието на алдехид дехидрогеназата чрез един от метаболитите си.

Кверцетинът обаче става проблемен само когато се смеси с алкохол. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, дори се продава като добавка заради противовъзпалителните му свойства.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.

Свързани новини