Отидете към основна версия

3 288 18

Учени в Китай oткриха дракон на 240 милиона години (СНИМКА)

  • китай-
  • учени-
  • дракон-
  • влечуго

С 32 отделни шийни прешлена той е имал необикновено дълга шия и перки

Илюстративна снимка: Shutterstock

Нови изследвания разкриват цялостния външен вид на морско влечуго с дълга шия на възраст 240 милиона години, което прилича на китайски дракон, предаде ДПА.

Вкаменелостите на вида Dinocephalosaurus orientalis са открити в провинция Гуейчжоу в Южен Китай.

Първоначално влечугото е открито през 2003 г., но намирането на допълнителни, по-цялостни екземпляри, позволява на международен екип от учени да направи пълно описание на създанието.

С 32 отделни шийни прешлена той е имал необикновено дълга шия и перки. В стомаха му са открити добре запазени риби, което показва, че е бил много добре приспособен към океанския начин на живот.

Откритието ни позволява за първи път да видим това забележително морско влечуго с дълга шия в цялата му прелест. Това е още един пример за странния и прекрасен свят на периода триас, който продължава да озадачава палеонтолозите“, каза Ник Фрейзър, уредник на отдел „Природни науки“ в Националния музей на Шотландия, предава БТА.

Сигурни сме, че влечугото ще завладее въображението на целия свят заради поразителния си външен вид, напомнящ на митичния китайски дракон“.

Въпреки някои прилики, Dinocephalosaurus orientalis не е близък роднина на известните Plesiosaurs с дълга шия, които са еволюирали около 40 милиона години по-късно, и за които се смята, че са вдъхновили митовете за чудовището от Лох Нес.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.

Свързани новини