Отидете към основна версия

10 Април, 2024 17:28, обновена 10 Април, 2024 17:28 8 759 45

Какво се яде на Сирни заговезни?

  • какво се яде-
  • сирни заговезни-
  • рецепти-
  • традиции-
  • обичаи

Традиции, обичаи и рецепти за празника

Снимка: БГНЕС

Сирни заговезни, известен също като Прощална неделя, е християнски празник, който се отбелязва в последната неделя преди началото на Великия пост и съответно е подвижен празник, винаги обаче Сирни заговезни е 49 дни преди Великден в неделен ден.

Сирни заговезни има различни наименования (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората), които са свързани с типичната за празника обредност и традиции.

Значение:

Духовна подготовка за Великия пост

Празникът Сирни заговезни има двойно значение: от една страна, той е посветен на прошката – близките си прощават взаимно греховете и обидите, подготвяйки се духовно за Великия пост.

Подготовка на тялото за Великия пост

От друга страна, Сирни заговезни е последният ден, в който се позволява консумацията на млечни продукти преди строгия пост, който започва от следващия ден, понеделник. През периода на Великия пост, вярващите се въздържат от яденето на месо, млечни продукти и понякога дори риба, яйца и масло, в зависимост от традицията на конкретната църква.

Традиции

Традициите за Сирни заговезни включват различни народни обичаи, като например:

изпращане на зимата и посрещане на пролетта; игри, песни и танци; приготвяне и споделяне на специфични за празника ястия; „хамкане“ (ламкане, ласкане) - на конец, окачен на пръчка над трапезата, се завързва сварено обелено яйце, парче бяла халва или въглен. Конецът се завърта в кръг и всеки член от семейството, основно децата, се опитва да хване яйцето (халвата, въглена) с уста. Следват обредни действия и гадания.

Сирни заговезни предоставя възможност за семейно и общностно събиране, като основният смисъл на ритуалите е прошката, обновлението и подготовката за духовното пътуване през Великия пост.

Основна част от традицията, свързана със Сирни заговезни, е подготовката и консумацията на определени видове храни, като се избягват месни продукти, тъй като Великият пост е период на пост и въздържание. На празничната трапеза има винаги млечни и яйчени продукти: баница със сирене, варени яйца, халва с орехови ядки.

Ето няколко рецепти, които можете да опитате на Сирни заговезни:

Баница със сирене

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница; 400 г сирене (извара); 2 яйца; 1 чаша кисело мляко; ½ чаша олио; Сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, добавете киселото мляко с малко сода бикарбонат и олиото. Натрошете сиренето и го смесете с яйчената смес. Вземете кора, намажете я с малко от сместа и нарежете на парчета. Повторете с останалите кори. Подредете в намазнена тава, залейте с останалата смес и печете в предварително загрята фурна на 180°C до златисто. Сервирайте топла. Пълнени яйца

Необходими продукти:

6 яйца; 2-3 супени лъжици майонеза; 1 чаена лъжица горчица (по желание); Сол и черен пипер на вкус; Подправки по избор (например, червен пипер, къри на прах); Магданоз, червен пипер, каперси, маслини за декорация.

Начин на приготвяне:

Сварете яйцата за около 9-12 минути, за да станат твърдо сварени яйца. След като са готови, извадете ги и ги поставете в студена вода, за да спрете готвенето и да улесните обелването. След като яйцата се охладят, обелете ги внимателно. Разрежете ги на половина по дължина и извадете жълтъците, като ги поставите в отделен съд. За плънката намачкайте жълтъците до гладкост. Добавете майонезата, горчицата (ако използвате), сол, черен пипер и други подправки по избор. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка и хомогенна. С лъжица или сладкарски шприц, напълнете внимателно всяка половина белтък с приготвената жълтъчна смес. Можете да използвате различни накрайници за шприца, за да придадете декоративна форма на плънката. Украсете пълнените яйца с магданоз, нарязани маслини, каперси или поръсете с червен пипер за цвят и допълнителен вкус. Можете да експериментирате с плънката, добавяйки съставки като нарязана шунка, маслини, различни видове сирена или риба тон. Погача за Сирни заговезни

Необходими продукти:

500 г брашно; 1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая; 1 чаена лъжичка захар; 1 чаена лъжичка сол; 300 мл топла вода или мляко; 2 супени лъжици олио; Яйце за намазване; Сусам или мак за поръсване (по желание).

Начин на приготвяне:

Подготовка на маята: Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко топла вода със захарта и оставете да шупне за около 10-15 минути. При суха мая, можете директно да я смесите с брашното. Замесване на тестото: В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта, олиото, маята (ако е суха, смесена с брашното) и захарта. Постепенно добавяйте топлата вода или млякото и замесете тесто. Месете добре за около 10 минути, докато тестото стане еластично и не лепне към ръцете. Първо втасване: Оформете тестото на топка, сложете го обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1-1,5 часа или докато удвои обема си. Оформяне на погачата: След като тестото е втасало, разделете го на желания брой парчета (можете да направите една голяма погача или няколко по-малки). Оформете ги и ги подредете в намазнена тава, като оставите малко разстояние между тях. Второ втасване: Покрийте отново и оставете да втасат за още около 30 минути. Печене: Разбийте яйце и намажете внимателно върху втасалата погача. Поръсете със сусам или мак, ако желаете. Печете в предварително загрята фурна на 180-200°C за около 30 минути или докато погачата стане златисто-кафява. Сервиране: Оставете погачата да се охлади на решетка преди да я нарежете. Сервирайте топла или на стайна температура.

Погачата е идеална за специални събирания и празници.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.

Свързани новини